Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Faiz indirimlerine şimdi gidilmeli. Bu, Fed'in altı yıldır süren süren sıfır faiz politikasını sonlandırmaya hazırlanması ve bu hareketin gelişen piyasalardan sermaye çıkışı riskini güçlendirmesi ile birlikte, Asyalı politika yapıcıların bazılarının düşündüğü bir fikir olabilir.

Singapur dün politikasını gevşetti ve bu adımı, daha önceden programlanmış Nisan ayı toplantısından önce attı. Tayland, aynı gün, gösterge faizinde değişikliğe gitmezken, piyasa fiyatlaması, bazı yatırımcıların merkez bankasının önümüzdeki aylarda tetiği çekeceğini beklentilerini yansıtıyor. Hindistan'ın da faizi daha da düşürmesi bekleniyor.

Ekonomik büyümeyi güçlendirmek için şimdilerde faizleri düşürme durumunu destekleyen faktör olarak, petrol fiyatlarındaki hızlı düşüşün tüm dünyada enflasyon oranlarını aşağı çekmesi gösteriliyor. Gelişen piyasalar için dinamik bu yılın ilerleyen dönemlerinde, Fed'in borçlanma maliyetlerini artırması ve bunun da Asya para birimlerinin değerini düşürmesi ile birlikte değişebilir.

Singapur'da Credit Suisse Group AG'nin Güneydoğu Asya ve Hindistan'dan sorumlu baş ekonomisti Santitarn Sathirathai, "Gevşeme için pencere, bu Asya ekonomilerinin büyük bölümü için yakında kapanacak, bu nedenle bu adım önümüzdeki birkaç ay içinde atılmalı," dedi ve "Asya merkez bankaları muhtemelen Fed'in adım attığı döneme yakın bir zamanda harekete geçmek istemiyor. Eğer gevşemeye gideceklerse, bunu daha erken yapacaklar ve ardından Fed'in faiz artırımı sırasında beklemeye geçecekler" şeklinde görüş bildirdi.

Faiz Swapları

Hindistan'ın 1 yıl vadeli faiz swapları bu hafta, merkez bankasının, petrol fiyatlarındaki düşüşün enflasyonu kontrol altında tutacağı beklentisi ile, bu ayki sürpriz faiz indiriminin ardından yeni bir faiz indirimi daha yapabileceği spekülasyonuna bağlı olarak, yaklaşık 19 ayın en düşük seviyesine indi. Singapur'da Nomura Holdings Inc. analisti Vivek Rajpal, 28 Ocak'ta yaptığı değerlendirmede, Güney Kore'nin faiz swaplarının, merkez bankalarının mevcut ortamda gevşemeye gitmelerinden dolayı düştüğünü ve Güney Kore Merkez Bankası'nın faizi daha da düşürecek olmasının gözardı edilemeyeceğini kaydetti.

Tayland'ın bir yıl vadeli faiz swapları, Eylül ayından bu yana, gösterge bir günlük repo faizi seviyesi olan yüzde 2'nin altında seyrediyor ve bu durum, bazı yatırımcıların bir faiz indirimi beklediğini işaret ediyor. Hisse senetlerinin gösterge endeksi SET, merkez bankasının 28 Ocak'ta faizleri değiştirmeme kararı almasının ardından kazançlarını geri verdi ve faizleri sabit tutmayı destekleyen para politikası komitesi üyelerinin sayısının azalması ile birlikte, muhalefet güçleniyor.

Bloomberg'in bu ay düzenlediği ankete katılan analistlerin önemli bölümü, Hindistan'ın Haziran ayının sonuna kadar faizleri daha da düşürmesini bekliyor. Ankete katılan 26 ekonomistin 112i, Çin'in bu yılın ilk çeyreğinde, muhtemelen bir yıl vadeli borç verme faizini düşüreceğini kaydetti. Ankete katılan 23 ekonomistin 12'sine göre ise, Güney Kore gösterge faizini, aynı dönemde, aşağı çekebilir.

Daha Hızlı Tepki

Hong Kong'da aralarında Li-Gang Liu'nun da bulunduğu Australia & New Zealand Banking Group Ltd. ekonomistleri, "Otoriteler ihtiyatlı para politikası duruşuna ilişkin taahhütlerini tekrar teyit etti, ancak bu duruşun ayrıca Çin'deki mevcut fiyat dinamikleri ışığında da yeniden gözden geçirilmesi durumu ortaya çıkacak," dedi ve "İhtiyaç duyulan para politikası gevşemesi daha büyük çaplı olabilir ve tepkiler ekonomik yavaşlama ve artan deflasyon riskini karşılamak için daha hızlı olmalı" şeklinde görüş bildirdi.

Fed, Çarşamba günü Washington'da gerçekleştirdiği toplantının ardından, faizlerin artırılması konusunda "sabırlı" kalınacağı taahhüdünü yinelerken, ABD ekonomisine ilişkin değerlendirmesini yükseltti ve düşük enflasyona fazla önem atfetmedi. Yorumlar, Fed'in bu yıl 2006'dan bu yana ilk kez gerçekleştireceği faiz artırımı planlarına bağlı kalacağını işaret ediyor.

Politika yapıcıları, Aralık 2008'den bu yana değiştirmedikleri sıfır ila yüzde 0.25 faiz aralığını son toplantıda da sabit tuttu.

JPMorgan Chase & Co. analistleri Jahangir Aziz ve Sin Beng Ong, 23 Ocak'taki raporlarında, petrol fiyatlarındaki düşüşün, Asya'daki gelişen ülkelerin büyük bölümünde tüketimin güçlenmesine, cari işlemler dengelerinin iyileşmesine ve enflasyonun gevşemesine neden olduğunu kaydetti ve bu durumun merkez bankalarına, Fed'in faiz artırımı döngüsüne girmeden önce, büyümeyi daha da desteklemek için faiz indirimlerine gitme imkanı sağlaması gerektiğini belirtti.

Küresel Gevşeme

Singapur, Avrupa'dan Kanada ve Hindistan'a, yetkililerin hızlanan dezenflasyon ve tekleyen küresel büyüme ile mücadele çabaları ile birlikte, bu ay para politikasını gevşeten dokuzuncu merkez bankası oldu. Singapur'un para otoritesi, dün yaptığı önceden programlanmamış açıklamasında, para biriminin daha yavaş değer kazanmasına imkan tanıyacaklarını duyurdu ve bunun sonucu para birimi doalr karşısında 2010 yılından bu yana en düşük seviyesine indi.

Malezya dün, politika yapıcıların teklemekte olan ekonomik görünümü para biriminin gevşemesine yönelik baskıyı artırarak dengelemesi ile birlikte, üst üste üçüncü toplantısında faizi sabit tuttu.

New York'ta RBC Capital Markets LLC. stratejisti Daniel Tenengauzer, şirketler ve yatırımcılarla gerçekleştirdiği toplantı sonrası yaptığı değerlendirmede, Tayland, Güney Kore, Çin ve "hatta muhtemelen" Malezya'yı da işaret ederek, Asya'da diğer merkez bankalarının da muhtemelen Singapur'u takip edeceğini belirtti.