Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

F-150 kamyonetinin yeni bir modelini piyasaya süren Ford Motor Co, en çok satan kamyonetin üretiminin azaltılması ve Avrupa ile Güney Afrika'daki kayıplar nedeniyle, dörcüncü çeyrek karının yüzde 98 azaldığını açıkladı.

Ford bir yıl önceki 3.04 milyar dolar veya hisse başına 74 sentlik net karın, 52 milyon dolar veya 1 sente gerilediğini duyurdu. Bir defalık maliyetler hariç kar ise hisse başına 26 sent ile Bloomberg anketine katılan 18 analistin 22 sentlik tahmin ortalamasının üstünde geldi. Ford yıl genelinde ise vergiler hariç 6.3 milyar dolarlık kar elde ederek, Eylül'deki tahmini aştı.

CEO Mark Fields, Ford'un 24 yeni model çıkartmak için üretimi azalttığı ve oldukça yüksek harcama yaptığı bir yılı geride bırakmasının ardından, yeni yılda vergiler hariç karın yüzde 51 artacağı tahmininde bulundu. Ford'un ABD'deki satışları bu yıl gerilerken, şirket 2006'dan bu yana en iyi yılını kaydeden piyasada payının yüzde 1'ini yitirdi.

New York'ta bulunan Douglas C. Lane & Associates yöneticisi Michael Razewski "Sektörün ne kadar sağlıklı olduğu düşünüldüğünde oldukça zorlayıcı bir yıl oldu. Bu Ford için kesinlikle önemli bir yıl olacak.

Ford hisseleri 2014'te yüzde 0.5 değer kazanırken, Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 11 yükseldi.