Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:35'te güncellendi)

Altın, ABD'de ekonominin dördüncü çeyrekte tahmin edilenden daha yavaş büyüdüğünü gösteren veri sonrası, metale gelen güvenli liman talebinin artmasının etkisi ile, son iki haftanın en düşük seviyesinden yükseldi.

ABD'de Ticaret Bakanlığı verilerinin gösterdiği üzere, ithalatın ihracattan üç kat hızlı büyümesinin etkisi ile dış ticaret açığının genişlemesi, gayrısafi yurtiçi hasıladaki (GSYİH) büyümeyi sınırladı. Altın, ABD dışı ekonomilerdeki zayıflamanın ABD ekonomik büyümesini olumsuz etkileyeceği ve bunun sonucu Fed'in faiz artırımı için daha uzun bir süre bekleyebileceği spekülasyonu ile birlikte, Temmuz 2013'ten bu yana en büyük çaplı aylık yükselişine yöneldi.

Yatırımcılar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıklarının 10 gün üst üste artış göstererek Ekim ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkması ile birlikte, değerli metallere geri dönüyorlar. Altın 29 Ocak'ta, Fed'in ABD ekonomisine ilişkin değerlendirmesini yükseltmesinden bir gün sonra, yüzde 2.4 düşerek, 2013'ten bu yana en hızlı kaybınıyaşadı.

Chicago'da HighRidge Futures LLC metal işlemleri direktörü David Meger, "Altın, beklenenden düşük çıkan GSYİH verisinden bir miktar destek buldu," dedi ve "Bu durumdan çıkacak sonuç, Fed'in faiz artırımı için daha da sabırlı olabileceği şeklinde ve bu durum değerli metalleri için destekleyici bir unsur" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.7 yükselerek, New York saati ile 09:01'de, ons başına 1,265.10 dolara çıktı ve metalin bu ayki yükselişini yüzde 6.8'e genişletti. Fiyatlar 29 Ocak'ta 1,252.10 dolar ile 15 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesini gördü.

"Daha Olumlu"

Amsterdam'da ABN Amro Bank NV analisti Georgette Boele, "ETF akışları, bazı yatırımcıların, gelecek ay kutlanacak Çin Yeni Yılı öncesi değerli metallerde daha olumlu hale gelmesi ile birlikte güçlendi," dedi ve  Yunanistan ve Rusya'daki son kargaşanın da güvenli liman alımlarını getirdiğini sözlerine ekledi.

Rusya Merkez Bankası, artan resesyon riski ile birlikte, beklenmedik bir şekilde gösterge faizi düşürdü.

Altın bu hafta halen yüzde 2.2 aşağıda ve Ekim ayından bu yana en hızlı haftalık kaybını gerçekleştirmeye yöneldi. Fed yetkilileri, Çarşamba günkü açıklamada, ekonomik aktivitenin "sağlam bir hızda genişlediğini" kaydetti.

Mart vadeli gmüş kontratları New York'ta yüzde 0.8 yükselerek ons başına 16.90 dolara çıktı.

(16:35'te güncellendi)