Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde tüketici fiyatları, Ocak'ta ekonomist tahminlerinden daha fazla gerileyere, Mario Draghi'nin deflasyon döngüsü yok etmek için sergilediği zorlu mücadeleyi ortaya koydu. 

Yıllık enflasyon oranı yüzde eksi 0.6 olurken, bugüne kadarki en dik düşüşü egale etti. Ekonomistler yüzde 0.5'lik düşüş beklentisindeydi. Bir başka veriye göre ise işsizlik oranı Euro Bölgesi'nde yüzde 11.4 oldu. 

Düşen fiyatlar intaçı bir şekilde yüksek seyre devam eden işsizlikle birleşerek, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi'nin geçtiğimiz hafta ülke tahvillerini de içeren 1.1 trilyon euroluk teşvik planı açıklamasına neden oldu. Programın büyüklüğünün ekonomistlerin tahminini aşmasına rağmen, AMB'nin yüzde 2'nin yakınları şeklindeki enflasyon hedefine ulaşılabilmesi için yeterli olup olmayacağı merak ediliyor. 

Enflasyon beklentileri Ağustos'ta yüzde 2'nin altına gerilerken, bundan sonraki süreçte giderek geriledi. Draghi gibi bazı yöneticiler harcamalarda fiyatların düşmesinin hemen akabinde bir gecikme sinyali görmediğini belirtirken, oranın bir süre daha negatif seyre devam edebileceği de ihtimaller arasında.