Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ekonomisi, iş dünyası yatırımlarındaki soğuma, hükümet harcamalarındaki düşüş ve genişleyen ticaret açığının tüketici harcamalarına olumsuz etkisi ile 2014 yılı son çeyreğinde beklenenden yavaş büyüdü. 

ABD'nin gayrisafi yurtiçi hasılası dördüncü çeyrekte yüzde 2.6 artarken, üçüncü çeyrekte 2003'ten bu yana en hızlı seviye olan yüzde 5'lik büyüme oranı kaydedilmişti. Bloomberg anketine katılan 85 ekonomistin tahmin medyanı yüzde 3 büyümeye işaret ediyordu. Ekonominin yüzde 70'ine yakınını oluşturan tüketici harcamaları ise yüzde 4.3 arttı ve beklentiyi aştı. 

Son yılların en ucuz akaryakıt fiyatları ve 1999'dan bu yana en büyük istihdam artışı hanehalkının güven kazanarak daha rahat harcamasını sağlarken, bu durum ABD ekonomisinin küresel çaptaki ekonomik yavaşlamadan kurtulabileceğini ortaya koyuyor. 

Bloomberg anketindeki tahminler yüzde 1.8 ile yüzde 3.6 artış aralığında değişiklik gösterdi. Açıklanan bu veri 2014 yılı dördüncü çeyreğine yönelik ilk okuma olurken, Şubat ve Mart aylarında daha fazla bilgi akışı ile daha sağlıklı hesaplamalar yapılabilecek. 

Hanehalkı harcamaları 2006 ilk çeyreğinden bu yana en büyük artışı yüzde 4.6 ile kaydederken, Bloomberg anketinden çıkan tahmin medyanı yüzde 4 seviyesindeydi. Harcamalar üçüncü çeyrekte yüzde 3.2 artarken, dördüncü çeyrekte büyümeye katkısı 2.9 yüzde puan oldu. 

2014 yılı genelinde ABD ekonomisi dördüncü çeyrek verisi ile birlikte bir yıl önceye göre yüzde 2.4 büyümüş oldu. ABD ekonomisi 2013'te yıllık bazda yüzde 2.2 ile son dört yılın en güçlü büyümesini kaydetmişti. Tüketim ise 2014'te yüzde 2.5 tırmanarak 2006'dan bu yana en büyük sıçramayı gerçekleştirdi.