Yatırımcılar AMB QE'sindeki eksikleri sorguluyor
-
AMB açıklamalarını inceleyen analistler, bazı kritik noktaların belirsiz olduğunu belirtiyor
Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi’nin trilyon euroluk tahvil alımı planında bazı önemli parçalar eksik görünüyor. AMB Başkanı, 22 Ocak’ta yaptığı açıklamada deflasyonu engellemek amacıyla en az 19 ay boyunca aylık 60 milyar euro (68 milyar dolar) tutarında varlık satın alımı yapılacağını belirtmiş ve teşvikin miktarı ile yatırımcıları şaşırmıştı.
Draghi tahvil alımları ile ilgili tahmin edilenden daha fazla detay bilgi sağladı. Ancak yine de AMB açıklamalarını inceleyen analistler, bazı kritik noktaların belirsiz olduğunu belirtiyor.
Frankfurt’ta bulunana Natixis ekonomistlerinden Johannes Gareis, “AMB en baştan beri çok detay vermek zorunda idi. Çünkü detay bilgiler olmazsa inandırıcı olmazlar. Eksik olanlar şey dipnotlar ki uygulama üzerinde oldukça büyük bir etkisi olabilir” dedi.
AMB’nin Avrupa stili parasal genişlemesi ile ilgili açıklamadığı detayların bazıları şöyle:
Varlık dağılımı nasıl olacak?
AMB’nin aylık harcaması hali hazırda var olan programındaki teminatlı tahvil ve varlığa dayalı menkul kıymetleri içerecek. Draghi eklenen satın alımların yüzde 12’sinin Avrupa Birliği kurum ve idareleri tarafından çıkarılan tahvillerden oluşacağını ve geri kalanının ülke tahvili olacağını söyledi.
Soru: AMB her bir tahvil türüne ne kadar harcamayı planlıyor?
Draghi ayrıca yetkililerin faiz eğrilerini ve borçlanma maliyetlerini etkileyecek bir ortalama hedef belirlemeden 2 ile 30 yıl vade aralığındaki tahvilleri satın alacağını açıklamıştı.
Merkez bankası uygun tahvillerin, enflasyon bağlantılı tahviller, dalgalı faizli tahviller ve negatif faizli menkul kıymetleri içerdiğini belirtirken, satın alım dağılımının nasıl olabileceği konusunda bir işaret vermedi.
Alımlar ne kadar şeffaf olacak?
AMB, parasal genişlemenin (QE) mekaniği ile ilgili fazla bilgi vermedi. 2010’dan 2012 yılına kadar Menkul Kıymet Piyasaları Programı kapsamında yaptığı, şu ana göre oldukça küçük ölçüdeki ülke tahvili alımlarında, piyasaları önceden bir duyuru yapmadan gözden geçirmişti. Varlığa dayalı menkul kıymet ve teminatlı tahvil alımları dışsal varlık yöneticileri tarafından gerçekleştiriliyor.
Bu stratejiler Fed’inkilerle uyuşmuyor. Fed, QE programları kapsamında yapacağı alımların çeşitleri ve tarihlerine dair bir takvim çıkarmıştı.
Londra’daki Mizuho International Plc baş Avrupa ekonomisti Riccardo Barbieri Hermitte, “Kamuya açık bir takvim daha iyi bir şeffaflığı teminat altına alır ve piyasa tahrifatını minimum hale getirir” dedi.