Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg’in gerçekleştirdiği ankete göre Çin Merkez Bankası (PBOC) ekonomiyi desteklemeye odaklı ve bu yıl yuanın işlem bandını genişletmeyi planlaması beklenmiyor.

Bloomberg anketine katılan 22 analistin 14’ü 2015’te yuanın işlem bandında bir değişiklik yapılmayacağı tahmininde bulundu. 4 analist yılın bu yarısında bir değişiklik yapılacağını öngörürken, 3’ü üçüncü çeyrekte bir revizyon olabileceğini belirtti. 1 analist değişikliğin Ekim-Aralık periyotunda gelebileceğini söyledi. Çin Merkez Bankası, yuanın günlük referans kurundan maksimum yüzde 2’lik bir fark göstermesine izin veriyor. 15 katılımcı gelecek düzenlemeler ile limitin yüzde 2’e genişletilebileceği tahmininde bulundu.

İsviçre’deki Swissquote Bank SA piyasa stratejisi yöneticisi Peter Rosenstreich, “Yumuşak iniş için tasarlanan girişimler 2015’te politika önlemlerini beraberinde getirecek ancak bandın genişletilmesi bunlar arasında bulunmuyor” diye konuştu.

Babaşkan Li Keqiang’in piyasa güçlerine daha büyük bir rol atfetmesi ile Çin para birimi ve faiz oranları üzerindeki kontrolünü hafifletiyor. Dünyanın ikinci en büyük ekonomisi 2014’te 24 yılın en yavaş büyümesini kaydetti. Yuanın işlem aralığının genişletilmesi, döviz kurunu daha volatil hale getirerek sermaye çıkışları riskini artırabilir ve bu durum borçlanma maliyetlerinin yükselmesine neden olabilir. PBOC, Kasım ayında alıdğı karar ile gösterge faiz oranlarını 2012’den bu yana ilk kez yükseltmişti.