Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hedge fonları, Avrupa ve Asya ekonomilerinde yavaşlamanın ABD genişlemesine tehdit oluşturması ile kıymetli metale talebin güçleneceği iddiasında bulunarak altında yükseliş beklentisi ile açılan uzun pozisyonları 2 yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine çıkardı.

ABD’nin resmi verilerine göre spekülatörler net-uzun pozisyonlarını bu yıl yüzde 80 artırdılar. ABD ekonomisi dördüncü çeyrekte tahminlerden yavaş bir genişleme gösterdi ve Fed yetkilileri geçtiğimiz hafta yaptıkları politika toplantısı sonunda küresel risklerin farkında olduklarını belirtiler.

Altın fiyatları Ocak ayında 3 yılın en büyük aylık yükselişini kaydetti. Avrupa ve Asya’daki politika yapıcılar, yavaşlayan büyüme ile mücadele etmeleri ile birlikte teşvikleri artırıyorlar. Bu durum yeniden değerlendirilen para birimleri karşısında alternatif yatırım araçlarının görünümünü destekliyor. Yabancı ekonomilerdeki zayıf genişleme, yatırımcılar arasında Fed’in faiz oranlarını artırmadan önce daha uzun süre bekleyeceği spekülasyonları yükseltti.

Barrack Yard Advisors baş yatırım yetkilisi Marty Leclerc, “Eğer gerçekten kötü bir küresel ekonomide isek ve kötümser haberler gelmeyi sürdürecekse, Fed’in faiz artırım motivasyonu olmayacaktır. Bu, herkesin para birimlerini düşürmesi ile altını daha çekici hale getirir” dedi.

ABD Vadeli Emtia İşlemleri Komisyonu verilerine göre altında net-uzun pozisyonlar 27 Ocak’ta sona eren haftada yüzde 15 yükseliş ile 167,693’e ulaştı. Uzun varlıklar 2012’den bu yana en yüksek seviyede seyrediyor.