Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de tüketici harcamaları, hane halkının dördüncü çeyreğin genelinde süren alım hızına ara vermesi ile Aralık'ta geriledi.

ABD Ticaret Bakanlığı'nın bugün açıkladığı veriye göre, hane halkı harcamaları Kasım'daki yüzde 0.5'lik arıtşın ardından Aralık'ta yüzde 0.3 gerileyerek, Eylül 2009'dan bu yana en sert düşüşü kaydetti. Bloomberg anketine katılan 68 ekonomistin tahmin medyanı yüzde 0.2'lik gerileme olmuştu. Kişisel gelirler ve tasarruf oranı da arttı.

Amerikalı tüketici, daha önce yapılan kampanyalar sayesinde tatil alışverişinin büyük bir kısmını Ekim ve Kasım'da gerçekleştirerek, tüketici harcamalarında 9 yıla yakın bir sürenin en yüksek artışının kaydedilmesini sağlamıştı. 2015 için ise, ekonominin küresel düzeydeki yavaşlamadan etkilenmemeye çalıştığı bu dönemde, hane halkının büyümede kilit rol oynaması için ücret artışı gerekecek.

New York'taki RBC Capital Markets ABD Başekonomisti Tom Porcelli "Tüketim yılı daha zayıf bir şekilde bitirdi. Ancak çeyreği bir bütün olarak düşünmek gerekiyor. Ekim ve Kasım çok iyi aylardı. Enerji fiyatlarındaki gelişmeler ve Tüketici Güvenindeki iyileşme gibi durumlar, 2015'te sağlam bir harcama dönemi olacağını gösteriyor" diye konuştu.