Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras'ın piyasaları rahatlatma çabaları yatırımcılar üzerinde etkili olmuşa benzese de, Avrupalı politika yapıcıları hükümetin talepleri konusunda farklı bir noktaya çekmeyi başaramadı.

Berlin, Paris ve Madrid'deki yetkililer, Yunanistan'ın kurtarma planlarına muhalif koalisyonu tarafından gündeme getirilen borcun silinmesi talebini reddediyor. Ancak yetkililer Kasım 2012'den bu yana masada olan borçların geri ödenmesinde sağlanacak kolaylıkların halen görüşülebileceğini belirtiyor. 

Bugün Varoufakis ile Londra'da bir araya gelen İngiliz Maliye Bakanı George Osborne, Yunanistan hükümeti ile Euro Bölgesi arasında yaşnabilecek krizin dünya ekonomisini tehdit edebileceği noktasında uyarılarda bulundu.

Gerilimin Britanya'nın toparlanmasını da etkileyebileceğini söyleyen Osborne "Yunanistan ile Euro Bölgesi arasındaki tansiyonun küresel ekonomiye karşı en büyük tehdit haline geldiği açık. Bu bizim için de bir tehdit" diye konuştu.

Yunanistan hisse senedi ve tahvilleri, Başbakan'ın Cumartesi günü yaptığı uzlaşmacı açıklama sonrası toparlandı. Maliye Bakanı Varoufakis, ülkenin hali hazırdaki kurtarma paketi çerçevesinde daha fazla yardım almayacağını ve Mayıs'a kadar yeni bir anlaşma istediklerini ifade ederek Yunanistan'da nakit sorunu yaşanacağına dair endişelere yol açmıştı. Tsipras ise Avrupa başkentlerine yapacağı geziler öncesi ülkenin mali zorunluluklarını yerine getireceğini söyledi.

Londra'da bulunan Berenberg Bank Başekonomisti Holger Schmieding "Haftasonu yapılan açıklamalar, hafta içi Atina'dan gelenlere nazaran daha mantıklı. Ancak yeni Yunan hükümetinin fikirleri yine de gerçeklikten oldukça uzak durumda" diye konuştu.

Atina Borsası yüzde 4.6 yükselirken, endekse Eurobank Ergasias öncülük etti. 10 yıl vadeli tahvil faizi ise 22 baz puan düşerek Atina saati ile 17:30'da yüzde 10.9 oldu.