Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya Merkez Bankası (RBA) gösterge faiz oranında beklenmedik şekilde indirim kararı aldı ve faizi yeni bir rekor düşük seviyeye indirdi. RBA söz konusu kararı ile dünyayı saran deflasyon dalgasından uzaklaşmak için para politika geçtiğimiz ay genişlemeye giden diğer merkez bankalarına katılmış oldu.

RBA Guvernörü Glenn Stevens banka yönetim kurulunun Sydney’de yaptığı toplantının ardından yaptığı açıklamada gecelik faiz oranı hedefinin 25 baz puan düşürülerek yüzde 2.25’e indirildiğini belirtti. Bloomberg anketine katılan 29 ekonomistin sadece 7’si RBA kararını doğru olarak tahmin etti. 22 ekonomist RBA’nin faizde herhangi bir değişiklik yapmayacağını öngördü. Para piyasaları faizde indirime gidileceği olasılığını yaklaşık yüzde 60 olarak fiyatlamıştı.

Steven’ın kararı demir cevheri fiyatındaki çöküşün ardından geldi. Demir cevheri ihracat gelirindeki her 5 Avustralya dolarının 1’ini sağlıyor. RBA’nın faiz kararında ayrıca küresel politika yapıcıların genişlemeye gitmesinin Avustralya’nın para birimini yukarı yönelteceği tehdidi etkili oldu. Merkez bankası faizi en son 18 ay önce düşürmüştü.

Westpac Banking Corp. Baş Ekonomisti Bill Evans, “Hindistan, Kanada, Danimarka ve Singapur gibi merkez bankalarının güvercin politika hareketleri ile piyasaları şaşırttığı bir dalga gördük. Faiz eğrisi ayrıca politikanın gereksiz yere sıkı olduğuna işaret ediyordu” dedi.