Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:16'da güncellendi)

Petrol fiyatları, azalan yatırımın üretimi düşüreceği söylentileri ile yükselişini dördüncü güne taşıyarak Ağustos'tan bu yana en uzun kazanç periyodunu kaydetti.

BP, petrol fiyatlarının düşmesi sonrası üretimi yüzde 13 azaltacağını açıkladı. Amerikalı üreticiler geçen hafta 94 sondaj kulesini boşa çıkararak, veri 1987'de toplanmaya başladıktan bu yana görülen en büyük rakamı kaydetti. Hedge fonları ve diğer spekülatörler, geçen hafta WTI'da 4 yılın en fazla kısa pozisyonuna sahipti. ABD'li bir rafineride düzenlenen grev, bir fabrikada çalışmanın durmasına yol açarken, 6'sında yönetim kontrolü ele aldı.

Brent petrolü sert düşüşlerin ardından toparlanarak, boğa piyasasına girmeye hazıralnıyor. Petrol fiyatları Rusya’nın Sovyet sonrası dönemdeki üretime yaklaşması sonrasında oluşan arz fazlası nedeniyle geçtiğimiz ay son altı yılın en düşük seviyesine gerilerken, Irak ve Suudi Arabistan’ın OPEC ülkelerindeki üretimin armasına öncülük ediyor. Dünya petrolünün yüzde 40’ını üreten on iki üyeli OPEC, Bloomberg anketine katılan şirket, üretici ve analistlere göre, Ocak ayında günlük 30.91 milyon varil petrol üreterek 30 milyon varillik hedefi üst üste sekizinci ayda aştı. 

Frankfurt’taki Commerzbank Carsten Fritsch, "Genel görüş u dönüşü yaptı ve arz durumu tekrardan değerlendiriliyor. Rafineri grevleri fiyatlar için boğa piyasası olarak görülüyor. Çünkü petrol ürünlerindeki yükselen marjlar fiyatları yukarı çekiyor” dedi. 

Mart vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 1.59 dolar kadar artarak, New York saati ile 10:30'da varil başına 51.16 dolara ulaştı. Kontrat 20 Ocak’ta  44.45 dolardan kapanış yaparak Mart 2009’dan bu yana gördüğü en düşük kapanış seviyesini gerçekleştirdi. Tüm kontratlarda işlem hacmi son 100 gün ortalamasının yüzde 59 yukarısında seyrediyor.

Mart vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 1.35 dolar kadar artarak 56.10 dolar oldu. Brent 13 Ocak kapanışı ve son altı aya yakın bir sürenin en düşüğü olan 46.59 doların yüzde 20 üzerinde seyrediyor. Kapanışın yüzde 20'si üzerindeki fiyatlar genel olarak boğa piyasası olarak kabul ediliyor. Brent buna rağmen 2014'teki zirve seviyesinin yüzde 51 aşağısından fiyatlanıyor. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 4.94 dolar düzeyinde.

(18:16'da güncellendi)