Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:25'te güncellendi)

Altın vadeli kontratları New York'ta, Yunanistan'ın borçlarına ilişkin endişelerin azalmasının küresel hisse senetlerine talebi artırması ve bunun sonucu altına yönelik alternatif yatırım alımlarının azalması sonucu, düşüşünü ikinci güne taşımaya yöneldi.

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, dün geç saatlerde, mevcut tahvillerin ekonomik büyümeye bağlı yeni tahvillerle takas edilmesini önerdi. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.3 yükselirken, ABD endeks vadeli kontratları yukarı yönde hareket etti.

Altın fiyatları Ocak ayında, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkacağına ilişkin endişeler ve ABD'de dışındaki ekonomilerde yavaşlama işaretlerinin güvenli liman talebini güçlendirmesi sonucu, son üç yılın en yüksek aylık kazancını gerçekleştirdi. Altın dün, ABD'li politika yapıcılarının "sağlam" ekonomik büyümenin faizlerin artırılmasını getireceği endişelerine bağlı olarak değer kaybetti.

Toronto'da TD Securities kıdemli emtia stratejisti Mike Dragosits, "Yunanistan halen bir soru işareti, ancak acil güvenli liman riski dikkate alındığında biraz geri plana çekildi ve bu durum altın üzerinde baskı oluşturuyor," dedi ve "İnsanlar şimdilerden masadan paralarını bir miktar geri alıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.9 düşerek, New York saati ile 09:05'te ons başına 1,265.60 dolara indi. Metal dün yüzde 0.2 geriledi.

Mart vadeli gümüş kontratları yüzde 0.2 yükselerek ons başına 17.28 dolara ulaştı.

(16:25'te güncellendi)