Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Uzmanlar "enflasyon ve TCMB'yi" nasıl yorumladı?

Uzmanlar "enflasyon ve TCMB'yi" nasıl yorumladı?

Ekonomistler beklentiden az gerileyen enflasyon ve TCMB'nin erken toplantı yapılmayacağına yönelik açıklamasını yorumladı

Giriş: 03 Şubat 2015, Salı 11:35
Güncelleme: 05 Şubat 2015, Perşembe 10:16

Ocak'ta enflasyon beklentiden az bir düşüş yaşarken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verinin ardından yaptığı açıklamada erken toplantı yapmayacağını ve planlanan şekilde 24 Şubat'ta toplanacağını açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Ocak'ta yıllık 0.93 puan gerileyerek yüzde 8.17'den yüzde 7.24'e gerilerken, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yüzde 6.80 seviyesine düşüş olacağı yönündeydi.

TCMB'den enflasyon verisi sonrasında yapılan açıklamada uygulanmakta olan temkinli para ve likidite politikaları sonucunda enflasyon göstergelerinin iyileşmeye devam ettiği belirtilerek, "Para Politikası Kurulu enflasyon görünümünü 24 Şubat toplantısında detaylı bir şekilde ele alacaktır" ifadeleri kullanıldı. Başkan Erdem Başçı 27 Ocak'ta Enflasyon Raporu basın toplantısında, enflasyonun 1 puanın üzerinde düşmesi durumunda 4 Şubat'ta erken toplantı yaparak faiz indirebileceklerini belirtmişti.

BloombergHT.com'a enflasyon verisi ve TCMB açıklamasını yorumlayan Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, "TCMB açıklamasında 'uygulanmata olan temkinli para ve likidite politikaları sonucunda enflasyon göstergeleri iyileşmeye devam etmekte' söyleminin kullanılması bizce önemli bir ayrıntı oldu. Erken bir toplantı kararı alınmamasına karşın 24 Şubat'ta 50-75 baz puanlık bir ölçülü faiz indirimi yapılma ihtimali hala masada durmaktadır. Global piyasa ve likidite hareketlerine bağlı olarak kurda yaşanacak olası yukarı yönlü hareketlere karşı duyarlı olduğunu gösteren TCMB, faiz tarafında ölçülü adımlarla gideceğine dair öncü sinyaller vermeye devam ederken, siyasi taraftan ve reel sektörden gelecek açıklamalar da önemli olacaktır. Dolar/TL tarafında 2.40 altına geçilip ilk etapta tekrar 2.35'lere doğru bir hareket gelişmedikçe 2.42-2.43 üzerinde kuvvet kazanıp bir kez daha 2.45'lerin test edilme ihtimali teknik olarak masada durmaktadır. Kısa vadede dolar/TL tarafındaki süreci, global piyasa koşulları dışında, 24 Şubat tarihli toplantıya kadar gelecek açıklamalar belirleyecek gibi görünüyor" dedi.

Odeabank Genel Müdür Yardımcısı Serkan Özcan BloombergHT.com'a yaptığı yorumda, "Manşet enflasyon görünümünün halen olumlu olduğunu ve yıl ortasında yüzde 5’in de altına inebileceğini öngörmeye devam etsek de, çekirdek enflasyon beklentimizden daha sınırlı gerileyebilir. Bu çerçevede ara toplantı yapmayacağını açıklayan Merkez Bankası’nın 24 Şubat’taki toplantısında TL’deki gelişmelere bağlı olarak faizde indirimin boyutuna karar vereceğini tahmin ediyoruz. Küresel gelişmeler ışığında, TCMB’nin iç talepte toparlanmanın zayıflığına ve enflasyon görünümündeki iyimserliğe de odaklanması gerektiğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

BloombergHT.com'a değerlendirmelerde bulunan ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, "Bugün açıklanan enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde açıklanması, daha önce açıklanan TCMB'nin olağan dışı toplantısının gündemden düşmesine neden oldu. Faizlerdeki indirim beklentisi 24 Şubat tarihine ertelenmiş gibi gözüküyor. Merkez Bankası’nın olağan dışı faiz indirimi raftan kalksa da 24 Şubat tarihinde yapılabilecek bir faiz indirimi hala rafta durmaktadır. Fakat enflasyonda beklenildiği gibi bir düşüşün olmaması aslında ayrı bir sorunu gözler önüne sermektedir. Kurlarda ise şimdilik aşağı yönlü hareket olsa da siyasi kanattan gelebilecek açıklamalar sert kur hareketlerine neden olabilir, temkinli olunmalıdır. Geçtiğimiz günlerde dolar/TL'de 2.4150-2.45 bandı arasında kısa vadeli dalgalanma gördük, 2.4150 altında 2.3950-2.38 seviyelerine doğru bir geri çekilme görülebilecekken, 2.4150 üzerinde tekrar 2.45 hareketi başlayabilir. Şu an Merkez Bankası'nın faiz indiriminden imtina etmesi TL’yi bir miktar desteklemekle birlikte gözlerin siyasi kanata çevrilmesine neden olmaktadır" yorumunu yaptı.

Bloomberg HT'de Yatırım Kulübü programına konuk olan Marmara Üniversitesi ve Pirireis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Erhan Aslanoğlu, "Kırılganlık devam edecek gibi görünüyor. Tek bir Ocak ayı enflasyonu ile Türkiye ekonomisine ilişkin genel resimde bir değişiklik olmadı. Bu noktadan sonra ne zaman yapıldığından ziyade ne oranda faiz indirimi yapıldığı önemli olacak. TCMB enflasyonun üzerinde beklenen 1-1.5 puanlık bir reel faizle biz hedefimize ulaşırız demişti, bunun altına inecek mi inmeyecek mi kritik nokta bence bu. Piyasada beklenti yıl sonu enflasyonun yüzde 6.5-7 civarında olacağı yönünde, bu beklentiye göre TCMB'nin şu anda yüzde 7.5-8 arasındaki politika faizinde çok oynamaması da lazım. Beklentiler önümüzdeki aylarda yüzde 6'ya doğru giderse Merkez Bankası politika faizini yüxzde 7-7.5 arasına getirebilir. Yani şu anda beklenti yüzde 6.5 civarındayken TCMB sert bir indirime giderse kurda riski artırır. Bu nedenle üst bantta biraz daha fazla yeri olabilir, kısa vadede kuru olumsuz etkileyebilir ama kalıcı olacağını zannetmiyorum. Eğer piyasada beklenti yüzde 5'lere doğru inerse TCMB faizde yüzde 6.5'lara kadar iner, beklentinin kritik olacağını düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

BloombergHT.com Editörü

Fırat Taşvur

ftasvur@bloomberght.com