Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de hizmet sektörü göstergesi, yavaşlamanın ekonominin gevşek imalat sanayi ve gerileyen emlak piyasasına göre daha iyi performans gösteren kısımlarına sıçraması ile birlikte, son altı ayın en zayıf genişlemesini gerçekleştirdi.

HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in açıkladığı Çin hizmet sektörü satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Ocak ayında, önceki ayki seviyesi olan 53.4'ten 51.8'e indi. Bu verinin 50 seviyesinin üzerinde çıkması sektörde genişleme olduğunu işaret ediyor.

Çin'de hizmek sektörü 2014 yılında GSYİH'nın yüzde 48.2'ini oluşturdu. Bu oran, bir yıl öncesinin yüzde 1.3 üzerinde ve hizmetler, 1990'dan bu yana en yavaş büyümesini gerçekleştiren ekonomde en parlak performans gösteren sektörlerden biri durumunda. Kasım ayında iki yıl sonra ilk kez faiz indirimine giden Çin Merkez Bankası, bu adımından bu yana, faiz indirimleri serisi ya da bankaların zrunlukarşılıklarını indirmek yerine, piyasaya hedefli tedbirlerler dahilinde likidite verdi.

Rapor, faaliyetlerin daha yavaş bir hızda artmasının, Ocak ayında yeni iş artış hızının ılımlı hale gelmesinden kaynaklandığını kaydetti. Hizmet sektörü firmaları da ürün fiyatlarında indirime gitti. Euro Bölgesi'nden Kanada, Singapur ve Avustralya'ya, merkez bankaları, düşen petrol fiyatlarının enflasyonu baskı altına alması ve ABD dışındaki ekonomilerin yavaşlamasından dolayı parasal teşvikleri artırdı.

Çin'in en büyük bankaları bu yıl mevduatlarının yüzde 20'sini karşılık olarak ayırmak durumunda ve gösterge mevduat faizi yüzde 2.75 ve borç verme faizi yüzde 5.6 düzeylerinde.

HSBC ve Markit'in Pazartesi günü açıkladığı Ocak ayı nihai imalat sanayi PMI verisi 49.7 seviyesindeydi.