Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, dünyanın en büyük kullanıcısı Çin'de büyümenin yavaşlamakta olduğuna ilişkin işaretlerle birlikte, son dört günde ilk kez aşağı yönde hareket ederken, baz metallerin çoğu değer kaybetti.

Bakır, Salı günü son 21 ayın en hızlı yükselişini göstermesinin ardından, yüzde 0.8 kadar geriledi. Çin'de hizmet sektörü göstergesi altı ayın en düşük seviyesine indi. Bugün Avrupa ve ABD'de benzer veriler açıklanacak. Çin'in bu hafta başında açıklanan resmi imalat sanayi göstergesi, geçen ay, iki yılı aşkın süredir ilk kez daralma işaret etti.

Sydney'de Fat Prophets kaynak analisti David Lennox, "Çin'in hizmet sektörü verisi yavaşlama senaryosunda diğer bir parçaydı," dedi ve "Bu veri, Çin'in ihtiyaç duyulduğunda, büyümeyi hızlandırmak için hafifçe gaz pedalına dokunacağı şeklindeki baskıyı artıracak" şeklinde görüş bildirdi.

Üç ay vadeli bakır kontratı, Londra Metal Borsası'nda (LME), yüzde 0.5 düşerek, Hong Kong saati ile 15:18'de, ton başına 5,660.50 dolara (pound başına 2.57 dolar) geriledi. Metal Salı günü yüzde 3.5 ile Mayıs 2013'ten bu yana en hızlı çıkışını gerçekleştirerek ton başına 5,690 doalra çıkmıştı.

New York'ta, Mart vadeli bakır kontratları yüzde 0.4 gerileyerek pound başına 2.5705 dolara inerken, Çin'de şanghay piyasası Nisan vadel bakır kontratları yüzde 1 yükselerek ton başına 41,160 yuandan (6,587 dolar) günü tamamladı.

HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in açıkladığı hizmet sektörü satınalma yöneticileri endeksi (PMI) verisi Ocak ayında, önceki ayki seviyesi olan 53.4'ten 51.8'e geriledi. Bu verinin 50 seviyesinin üzerinde çıkması sektörde genişlemeyi işaret ediyor.

Bakır erken saatlerde, Çin'in büyümeyi desteklemek için adımlar atacağı şeklindeki spekülasyona bağlı olaak yüzde 1.1 kadar yükseldi. Fiyatlar son 12 ayda, yavaşlayan talebe ilişkin işaretlere bağlı olarak yüzde 19 düştü.