Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, faizlerin yakın zamanda artırılması gerektiğini söyledi. Mester bu tavsiyesine gerekçe olarak, ekonominin ivme kazanmasını, istihdam piyasasında ciddi iyileşme olmasını ve tüketicinin düşük yakıt fiyatlarından sağlayacağı faydaları gösterdi.

Mester bugün Columbus'ta yaptığı konuşmada, büyümeyi frenleyen faktörlerin kaybolması ile birlikte dünyanın en büyük ekonomisindeki iyileşmenin kalıcı olacağını ifade etti. Mester, bu yılın ilk yarısındaki faiz artışının kendisi için uygun olduğunu belirtirken, enflasyonun da Fed'in yüzde 2'lik hedefine kademeli olarak yükseleceği tahmininde bulundu.

Bu yıl Fed Açık Piyasa Komitesi'nde oy hakkı bulunmayan Mester "Ekonominin ivme kazandığına dair birçok gösterge var. Yakın zamanda faizleri yükseltmek uygun olacak. Politikanın ileriye dönük olması gerektiği için, hedefler tamamen yakalanmadan faiz artışı olmalı" diye konuştu.

Başkan Janet Yellen önderliğindeki yetkililer, Aralık 2008'den bu yana sıfıra yakın tuttukları faizi ne zaman artırmaları gerektiğini değerlendiriyor. FOMC 28 Ocak'ta faiz artışı konusunda sabırlı tutumunu sürdüreceğini belirtmişti.