Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan kreditörlerinin ülkenin borç yapılandırmasına yönelik talebine karşı çıkması ile birlikte Başbakan Alexis Tsipras’ın daha fazla kurtarma kredisi kabul etmeyi reddetmesi, ülkenin finansal pozisyonu ile ilgili bilgi sahibi iki kişiye göre, Yunanistan’ın gelecek ay kadar yakın bir zamanda likidite sıkıntısı yaşaması ile sonuçlanabilir.

Yunanistan kreditörlerinin ülkenin borç yapılandırmasına yönelik talebine karşı çıkması ile birlikte Başbakan Alexis Tsipras’ın daha fazla kurtarma kredisi kabul etmeyi reddetmesi, ülkenin finansal pozisyonu ile ilgili bilgi sahibi iki kişiye göre, Yunanistan’ın gelecek ay kadar yakın bir zamanda likidite sıkıntısı yaşaması ile sonuçlanabilir. Konu ile ilgili bilgi sahibi kişiler verilerin gizli olması nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemediler.

Yunanistan’ın resmi kreditörler troykası tarafından belirlenen 15 milyar euroluk (17 milyar dolar) kısa vadeli borçlanma limiti yükseltilmediği takdirde, hükümet 25 Ocak itibarıyla likidite sıkıntısı çekebilir. Üç hafta önce uluslararası yetkililer Yunanistan’ın yıl ortasına kadar dayanabileceğini varsayıyordu.

Konuya yakın kişi, Yunanların paralarını bankalardan hızlıca çekmesi ve vergi ödemelerini durdurmaları ile Tsipras’ın sosyal güvenlik fonlarını kullanarak ve tedarikçilere ödemeleri kısıtlayarak ancak birkaç hafta dayanabileceğini belirtti. Mart ayı sonu itibarıyla Tsipras varoluşsal seçimler ile karşı karşıya gelebilir ve ısrarla reddettiği koşullar ile gelen yardımı kabul etmek veya euroyu terk etmek zorunda kalabilir.

Müzakere süresi sona ermeye yaklaşırken Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis Perlembe günü Berlin’e giderek Alman mevkidaşı Wolfgang Schaeuble ilk görüşmesini gerçekleştirecek. Öte yandan Almanların bir süre kısıtlaması bulunmuyor.

Şansölye Angela Merkel’in Yunanistan’ın var olan tahhütlerini karşılamasını beklediği ve Tsipras’ın pes etmesi için Mayıs ayına kadar beklemeye hazır olduğu belirtiliyor.