Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin tahvilleri, ülke merkez bankasının tüm bankaların zorunlu karşılıklarını 2012’den bu yana ilk kez düşürmesi ile ralli yaparak 10 yıl vadeli tahvil faizinin 20 ayın en düşük seviyesine itti

Ulusal Bankalararası Fonlama Merkezi fiyatlarına göre Eylül 2024 vadeli tahvilin faizi, 5 baz puan gerileyerek Şanghay saati ile 10:42’de yüzde 3.41’e indi. ChinaBond verileri, 10 yıllık gösterge tahvil faizinin söz konusu seviyesinin Mayıs 2013’ten bu yana en düşük kapanışı seviyesi olduğunu gösteriyor. 5 yıl vadeli tahvil faizi 5 baz puan düşüş ile yüzde 3.32 seviyesine geldi.

Çin Merkez Bankası (PBOC), Çarşamba günü yaptığı açıklama ile bankaların rezerv olarak ayırması zorunlu mevduatların yüzdesini en az 50 baz puan indirerek zorunlu önemli bankalar için karşılık oranını yüzde 19.5’e düşürdü. Australia & New Zealand Banking Group Ltd.’ye göre bu değişiklikler 60 milyar yuan (96 milyar dolar) kadar bir tutarı mevcut hale getirecek.

Şanghay’daki ANZ ekonomistlerinden Zhou Hao, “Yapılan değişiklik reel ekonomiye yardımcı olmayı ve özel sektöre verilen kredileri artırmayı amaçlıyor. İkinci çeyrek başında bir başka zorunlu karşılık oranı indirimi olması ihtimal dahilinde” dedi.