Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:47'de güncellendi)

ABD hisse senetleri, gösterge endekslerin yıllık kaybını kısa süre için silmesinin ardından, petrol fiyatlarının yeniden yükselmeye başlaması ve Pfizer'ın 17 milyar dolarlık rekor anlaşmasını duyurması ile yükseldi. ABD Hazine tahvilleri yükselirken, euro Avrupalı liderler ile Yunanistan'ın kurtarma paketini müzakere etmesi ile yükseldi.

Standard & Poor's 500 Endeksi New York saati ile 13:22'de yüzde 0.8 yükseldi. 10 yıl vadeli ABD tahvil faizi 6 baz puan yükselerek yüzde 1.81 oldu. Yunanistan'ın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yatay seyrederek yüzde 9.69 seviyesinde. Euronun dolar karşısında yüzde 1.2 yükselerek 1.1482 oldu. WTI petrol yüzde 6.2 yükselerek varil başına 51.45 dolar oldu.

ABD'de dış ticaret açığı Aralık'ta beklenmedik şekilde genişleyerek, 2 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Bu duruma otomobil ithalatındaki artış ve ihracatın azalması neden oldu. Pfizer, 17 milyar dolar değerindeki Hospira’nın satın alınması için anlaşmaya vardı. Hospira Pfizer'ın son 10 yıldaki en yüksek satın alması olacak. En büyük enjekte edilebilen ilaç ve infüzyon teknolojisi tedarikçisi olan Pfizer, piyasa değeri 17 milyar dolar olan Hospira Inc.’in satın alınmasında anlayaşmaya vardı.AMB, yeni hükümetin önceki reform taahhütlerine yönelik yaklaşımına ilişkin şüpheleri öne sürerek, kredi notu "çöp" seviyesinde olan Yunanistan kağıtlarını artık teminat olarak kabul etmeyeceğini duyurdu. Bu karar sonrası, Yunan bankalarını kendi merkez bankalarından daha pahalı borçlanmaya itecek. Çin, sermaye çıkışlarının arttığı bir ortamda, daha fazla fonu serbest bırakarak, küresel parasal gevşeme dalgasına katıldı. Deutsche Bank AG, Bank of America Corp. ve Nomura Holdings Inc.'nin ekonomistleri de, ileride yeni zorunlu karşılık faizi ve politika faizi indirimleri olabileceği tahmininde bulunanların arasında yer alıyor. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, ABD'de bugün açıklanacak olan işsizlik başvurularının geçen ayın son haftasında artış göstermesi bekleniyor.

Yönetimi altındaki 4 trilyon dolarlık varlıkla birlikte dünyanın en büyük para yöneticisi konumundaki BlackRock Inc.'nin uluslararası sabit getirili menkul kıymetler şef yatırım stratejisti Stephen Cohen, Bloomberg Television'da Jonathan Ferro'nun sunduğu "On The Move" programında yaptığı değerlendirmede, "Altı ay öncesine, yani Yunanistan'da faizlerinin düştükçe düştüğü ve piyasanın Yunanistan'ı yüzde 5 ila 6 ile fonlamaya hazırlandığı döneme göre, şimdi durum dramatik bir şekilde değişti," dedi ve "Kilit nokta, Yunanistan'ın dışına bulaşma durumu ne? Son birkaç haftada, gerçekten görülen şey, bunun oldukça sakin olduğuydu. Büyük oyun değiştirici AMB" şeklinde görüş bildirdi.

(21:47'de güncellendi)