Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin’in küresel parasal genişleme oyunundaki son hareketi sadece bir başlangıç olabilir.

Deutsche Bank AG, Bank of America Corp. ve Nomura Holdings Inc.’ten ekonomistler zorunlu karşılıklar ve gösterge faiz oranlarında ek indirimlere gidileceği tahmininde bulunuyorlar. Çin Merkez Bankası (PBOC) Çarşamba günü yaptığı açıklama ile bankaların rezerv oranını 50 baz puan düşürdüğünü belirtmişti. PBOC’un söz konusu hareketi ekonomiye yaklaşık 600 milyar yuan (96 milyar dolar) enjekte edebilir.

PBOC’un diğer önemli denklerine kıyasla daha fazla kozu bulunuyor. İndirimden sonra bile Çin’in en büyük bankaları mevduatlarının yüzde 19.5’ini bloke halde tutmak zorunda olacak. Bir yıllık kredi faizi oranı yüzde 5.6 seviyesinde ve Fed, Japonya Merkez Bankası (BOJ) ve Avrupa Merkez Bankası’nı (AMB) parasal genişlemeye gitmeye zorlayan sıfır sınırından oldukça uzak.  

Londra’daki HSBC Holdings Plc küresel ekonomistlerinden Karen Ward, “Çin hareket etme kapasitesi olan bir ekonomi” dedi.

Sermaye çıkışları, yuan üzerindeki düşüş baskısı, deflasyon riskleri ve ekonomik yavaşlamanın derinleşmesi Çarşamba günü gerçekleştirilen rezerv oranı indirimi il ilgili analistlerin neden olarak belirttiği etmenler arasında yer alıyor. Rezerv oranındaki düşüş bankaların kredi verme kapasitesini artırıyor.

Hong Kong’daki Deutsche Bank baş Çin ekonomisti Zhang Zhiwei, “Reel ekonomi üzerindeki etki pozitif ancak ekonomiyi istikrarlaştırmaya yeterli değil. Kredilere talep genişleyen arz ile uyumda başarısız olabilir. Talebin desteklenmesi için daha proaktif bir mali politika gerekli” dedi.