Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın ülke tahvilleri, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) fonlama hatlarına doğrudan girişe kısıtlama getirmesi ve bunun da yeni hükümete kemer sıkma karşıtı politikalarını yumuşatması yolundaki baskılara ilave oluşturmasının ardından değer kaybetti.

Yunanistan menkul kıymetleri, ülke borçlarını yeniden müzakere etmeyi taahhüt eden radikal sol koalisyon Syriza'nın 25 Ocak'taki seçimlerden zaferle çıkmasından bu yana zaten değer kaybetmişti. Şimdi, AMB'nin bu kararı, Yunan bankalarının finansman maliyetlerini artıracak ve politika yapcıların gözetiminin daha da sıkılaşmasına neden olacak. Kredi derecelendirme kuruluşu DBRS Ltd., finansal istikrar ve borcun sürdürülebilirliğine yönelik riskleri işaret ederek, Yunanistan'ı gözlem altına aldı. Yunanistan maliye Bakanı Yanis Varoufakis, bugün Berlin'de Alman mevkidaşı Wolfgang Schaeuble ile bir araya gelecek.

Singapur'da Royal Bank of Scotland Group Plc Asya-Pasifik piyasaları strateji müdürü Greg Gibbs, "Şimdi artık Yunanistan'ın ülke tahvilleri AMB ile doğrudan likidite işlemlerinde teminat olarak kullanılmaya uygun değil. En azından yeni bir kurtarma paketi üzerinde anlaşma sağlanana kadar, Yunanistan kağıtlarına talep kuruyabilir," dedi ve "Bu durum, Yunan ve Alman tahvil faizleri arasındaki farkın açılmasına ve Yunan hükümetinin fonlama maliyetlerinin artmasına neden olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Yunanistan'ın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 70 baz puan ya da 0.7 yüzde puanı yükselerek, Londra saati ile 08:01'de, yüzde 10.38'e ulaştı. Bu kağıdın faizleri halen 2 Şubat'ta gördüğü seçim sonrası en yüksek seviyesinin altında kalırken, seçimlerden önce, 23 Ocak'taki seviyesi olan yüzde 8.41'in üzerinde. Şubat 2025'te vadesi dolacakyüzde 2 faizli tahvillerin fiyatı 3.1 ya da 1,000 euro (1,138 dolar) nominal değerli beher kağıt için 31 euro düşerek 57.86'ya indi.

Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, Yunanistan belirsizliğinin bölgenin en güvenli tahvillerine yönelik talebi artırması sonucu, 3 baz puan gerileyerek yüzde 0.34'e inerken, iki yıl vadeli tahvillerin faizi eksi yüzde 0.21'i görerek rekor seviyeye geriledi.