Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol piyasasındaki volatilitenin 6 yıla yakın bir sürenin en yüksek seviyesinde ve küresel arz fazlası sorunu ile birlikte dalgalanmanın sürmesi bekleniyor. Geçtiğimiz yıl petrol fiyatlarını aşağı çeken arz fazlası sorununun 2015’in en az ilk yarısında devam edeceği öngörülüyor.

ABD Petrol Fonu opsiyonlarını kullanarak fiyat dalgalanmalarını hesaplayan CBOE Petrol Volatilite Endeksi, Çarşamba günü 62.73 ile Nisan 2009’dan bu yana en yüksek seviyeden kapanış yaptı. Başka bir gösterge ise ABD’nin gösterge petrol kontratı olan Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) 3 buçuk yılın en büyük dalgalanmasını yaşadığını gösteriyor.

Sidney’deki Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli emtia stratejistlerinden Daniel Hynes, “Petrolün hangi seviyelerde son bulacağına yönelik beklentiler ile şu anda gördüklerimiz arasında bir uyumsuzluk var. Bu, fiyatlarda şu an görülen testere tablonun sebebini açıklıyor. Bu, en azından öngörülebilir bir gelecek için alışmak zorunda olduğumuz bir durum” dedi.

Petrol, ABD stoklarının en az 1982’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını gösteren verinin ardından Çarşamba günü Ocak 2009’dan bu yana en büyük 4 günlük ralliyi sonlandırdı. Petrol, ABD ve Rusya üretiminin talebi aşmasından dolayı küresel arz fazlasının şiddetlenmesi ardından 2014’te yaklaşık yüzde 50 geriledi. İran Petrol Bakanı Bijan Namdar Zanganeh, “Petrol arzı ile talebi 2015’in ilk yarısında günlük olarak 2 milyon varile aşacak” dedi.