Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ukrayna Merkez Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile görüşmelere yönelik adımlar doğrultusunda politika faizini 5.5 puan artıracak ve para birimini serbest dalgalanmaya bırakacak. 

Ukrayna MB tarafından Kiev'de yapılan açıklamaya göre faiz artırımı Cuma gününden itibaren geçerli olacak ve faiz yüzde 19.5'e yükselecek. Banka ayrıca para birimi grivnanın gösterge oranını kaldırdı ve düzenli olarak yapılan ihaleleri iptal etti. 

Grivna hükümet güçleri ile Rus yanlısı ayrılıkçıların ülkenin doğusundaki çatışmalarından olumsuz etkilenirken, Döviz rezervleri 11 yılın en düşüğüne geriledi ve ekonomi 2009'dan bu yana en büyük düşüşü gösterdi. Bir IMF kurulu Kiev'de temaslarda bulunurken, Ukrayna hükümeti geçen yıl yapılan 17 milyar dolarlık yardım paketini genişletme ve uzatma yolu arıyor. Maliye Bakanı Natalie Jaresko Salı günü yaptığı açıklamada 15 milyar dolarlık ek bir artış ihtiyacını dile getirmişti. 

Grivna 2014'te dünyada dolar karşısında en kötü performansı sergileyen para birimi olurken, yüzde 48 kayıp yaşadı. Ukrayna MB Ekim ayında yapılacak olan seçimler öncesinde döviz rezervlerinden 1 milyar dolara yakın bir harcama yaptı.