Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası (PBOC), yuanın referans kurunu değer artışını zorlayan bir seviyeye yükseltti ve para politikasını karmaşıklaştıran sermaye çıkışlarını engellemeye çalıştı.

Yuan, sabitlemenin yüzde 0.17 artırılarak dolar başına 6.1261 getirilmesinin ardından iki haftanın zirvesine ulaştı ve Perşembe günü Şanghay’da yaptığı kapanış seviyesinden yüzde 2.06 daha yüksek seviyeye geldi. Çin’in döviz kuru, referans kurundan maksimum yüzde 2 sapma gösterebilir. Yuan, 2014’te yüzde 2.4 değer kaybetmesinin ardından bu yıl hala düşük seviyede ve opsiyon traderlarının düşüş beklentileri bu hafta küresel finans krizinden bu yana zirve seviyeye ulaştı.

Singapur’da bulunan Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomistlerinden Tommy Xie, “Çin, insanların yuanın aşırı düşeceğini düşünmelerini istemiyor. Stabil bir sabitleme para biriminin fazla değer kaybedemeyeceği anlamına geliyor. PBOC’un referans kuru 6.10 ile 6.15 arasında tutmayı tercih ettiği görülüyor” dedi.

Yuanın zayıflaması Çin varlıkları için talebin düşmesine neden olurken, borçlanma maliyetlerini yükselmeye yöneltebilecek ve yuanın küresel ticaret ve finansta kullanımına odaklı hükümet çabalarına engel teşkil edebilecek sermaye çıkışlarını artırıyor. Para otoritesi Perşembe günü aldığı karar ile tüm bankalar için Mayıs 2012’den bu yana ilk kez rezerv oranlarını düşürdü ve sermaye bilançosu açığının son çeyrekte 91.2 milyar dolar ile rekor seviyeye ulaşmasının ardından finansal sisteme fon aktarımı gerçekleştirdi.

Yuan dolar karşısında yüzde 0.18 yükselerek Şanghay saat ile 12:20’de 6.2410 seviyesine geldi ve bu yılki kaybı yüzde 0.59’a düşürdü. Bu seviyeye PBOC’un referans kurundan yüzde 1.84 zayıf.