Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Societe Generale SA küresel stratejistlerinden Albert Edwards’a göre deflasyon, tüketici fiyatlarının aynı yolda ilerlemesi halinde Euro Bölgesi için olduğu kadar ABD için de bir sorun haline gelebilir.

Edward Perşembe günü yayımladığı raporda, gıda, enerji ve barınmayı hariç tutan çekirdek ABD tüketici fiyatları endeksindeki değişiklikleri izlediğini belirtti.

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre çekirdek enflasyon Aralık ayında yüzde 1.6 seviyesindeydi. ABD’nin çekirdek enflasyonu, Eurostat’ın derlediği verilere göre Euro Bölgesi’nin karşılaştırılabilir verisinden 0.9 yüzde puan yukarıda. Edwards’a göre söz konusu fark ABD verisi Eurostat’ın konut fiyatına ilişkin fiyat tanımına uyarlandığında ortadan kayboluyor.

Edwards ilgili raporda, “ABD’nin üzerinde bulunduğu deflasyonal fay hattı Euro Bölgesi’ninki kadar riskli ancak gizleniyor. Yakında piyasa bunun farkına varacak” ifadelerini kullandı.

Edward’a göre 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizleri, deflasyon tehdidinin artması ile yüzde 1‘den düşüğe yöneliyor. Tahvil faizi, geçtiğimiz ayı yüzde 1.64’ten kapattı ve dün yüzde 1.81 seviyesinde idi.