ABD'de kızamık aşısı tartışması büyüyor
ABD'de kızamık hastası sayısı 150'ye çıkarken, salgın en son Chicago'da aynı kreşe giden 5 çocukta görüldü
ABD'deki kızamık salgınıyla birlikte ülkedeki aşı tartışmaları büyürken, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) uluslararası bağışıklık oranları haritası, ABD'deki kızamık aşısı oranının Tanzanya'nın gerisinde olduğunu ortaya koydu.
Dünyanın en güçlü ülkesi olarak kabul edilen ABD'deki kızamık aşısı oranı, gayrisafi milli hasıla sıralamasında dünyada 228 ülke arasında 200'ncü sıradaki Tanzanya'nın gerisinde kaldı.
Geçen yıl dünya genelinde 145 bin kişinin hayatına mal olan kızamık salgınıyla ilgili DSÖ'nün her ülkeye göre hazırladığı aşı haritasında, ABD'deki kızamık aşısı yaptıranların oranının yüzde 91 olduğu açıklanırken, Tanzanya'da bu oran yüzde 99 olarak gerçekleşti.
DSÖ'ye göre 1980'li yıllarda, Amerikalı çocukların yüzde 98'e yakınına aşı yaptırılırken, 2013 yılında bu oran yüzde 91'e geriledi. ABD, 2000 yılında kızamık salgınını tamamen yenmişti.
Öte yandan, gelişmiş ülkeler arasında Avusturya'daki kızamık aşısı oranı yüzde 75 düzeyiyle, Yemen ve Sierra Leone'nin altında kaldı.
Batı yarım kürede en düşük kızamık aşısı oranı yüzde 65 ile Haiti'de görülürken, komşu ülke Dominik Cumhuriyeti'nde bu oran yüzde 79 olarak gerçekleşti.
En son Chicago'da görüldü
ABD'de 14 eyalette 150 kişide görüldüğü teyit edilen kızamık salgınına en son Chicago'nun banliyösündeki bir kreşe giden 5 çocuğun da yakalandığı bildirildi.
ABD'de hastalığın ana nedenine gerekçe olarak, ülkede aşı yaptıranların oranının yeterli düzeyde olmaması gösterilirken, bu konudaki tartışmalar devam ediyor.
Aşı tartışmasına ABD eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da geçen gün twitterden attığı mesajla katılmış, "Bilim açık: Dünya yuvarlık, gökyüzü mavi ve aşı işe yarar. Gelin çocuklarımızı koruyalım" ifadesiyle birlikte, "#GrandmothersKnowBest" (Büyükanneler en iyisini bilir) etiketini kullanmıştı.
AA