Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Çin/Zhu: Fed normalleşmede tüm dünyayı dikkate almalı

Çin/Zhu: Fed normalleşmede tüm dünyayı dikkate almalı

  • Çin Maliye Bakan Yardımcısı Zhu, Fed'in faizlerde normalleşmeyi sağlayıcı kararları alırken tüm dünyayı dikkate alması gerektiğini belirtti

Giriş: 08 Şubat 2015, Pazar 13:28
Güncelleme: 09 Şubat 2015, Pazartesi 11:23

Çin Maliye Bakan Yardımcısı Zhu Guangyao, jeopolitik belirsizliğin, ekonomik ve finansal belirsizlikle bir araya gelerek politikalarını daha zorlu hale getirdiğini belirterek, "Sürekli yaptırımlar uygulamak yoluyla jeopolitik riskleri daha da kötü hale getiriyoruz" dedi.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen "Türkiye Başkanlığındaki G20 Gündemi" konferansında konuşan Zhu, 2015 yılında küresel büyümenin iyi durumda olmadığını ve bunun bu yıl bütün G20 ülkelerinin karşı karşıya kalacağı bir zorluk olduğunu ifade etti.

Ülkelerde para politikalarının nasıl yürütüldüğünün gelecek dönemde önemli risklerin başında geldiğini vurgulayan Zhu, "ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizlerde normalleşmeye gitmesi gerekiyor. Fed, özellikle de Fed Başkanı Janet Yellen döneminde çok çok dikkatli adımlar atarak politika duyuruları yaptı. Fed'in para politikası uygulamalarına bakıldığında, kuvvetli bir şekilde ABD ekonomisinde toparlanma ve büyümeyi sağlayıcı kararlar aldığını görüyoruz. Bu çok önemli ve sağlam bir temel teşkil ediyor" diye konuştu.

Zhu, ABD ekonomisinde sürdürülebilir büyüme için sabır gerektiğini belirterek, "Fed'in faizlerde normalleşmeyi sağlayıcı kararları alırken tüm dünyayı dikkate alması gerekiyor. Fed politikalarının, sadece ABD ekonomisi üzerinde etkisi olmadığını, bütün dünyayı etkileyici kararlar olduğunu görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Zhu Guangyao, ülkelerin makroekonomik politikalarını seçip belirlerken tüm belirsizlikleri ve zorlukları dikkate alması gerektiğine işaret etti.

"Jeopolitik riskleri daha da kötü hale getiriyoruz"

Çin Maliye Bakan Yardımcısı Zhu, Fed'in aldığı kararların çok ciddi şekilde izlenmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Mart ayında Fed'in faiz oranları üzerinde alacağı kararlar önemli olacak. Özellikle yılın ortasına, haziran ayına gelindiğinde Fed'in politika kararları daha da önem kazanacak" ifadelerini kullandı.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) ile Yunanistan arasındaki ilişkinin gelecek dönemde önem kazanacağına işaret eden Zhu, ABD ve Avrupa'nın para politikalarında farklı yerlere gittiğini, bunun da "kompleksli belirsizliği" beraberinde getirdiğini dile getirdi.

Zhu, petrol fiyatlarının son dönemde yarı yarıya azaldığını anımsatarak, "Kimse bunu öngörmüyordu. Bu her halükarda bu yıl için belirsizliği artırdı" şeklinde konuştu.

"Bir başka belirsizlik ise Yunanistan" diyen Zhu, kuvvetli bir Euro Bölgesi olması gerektiğine işaret ederek, mevcut soruna çok kısa sürede çözüm bulunması çağrısında bulundu.

Zhu Guangyao, Yunanistan'daki gelişmelerin, Euro Bölgesi ve küresel ekonomi üzerinde çok önemli bir etkisi olacağını aktararak, şunları kaydetti:

"Euro Bölgesi deflasyon problemiyle karşı karşıya. Euro Bölgesi'nin ekonomik büyümesinin bir numaralı lokomotifi olan Almanya'da bile böyle bir deflasyon baskısı var. Büyüme yavaşlayınca deflasyon riski ortaya çıkıyor. Bu durum yalnızca Avro Bölgesi'ni ilgilendirmiyor, küresel anlamda da böyle bir baskı var. Jeopolitik belirsizlik, ekonomik ve finansal belirsizlikle bir araya gelerek bizlerin politikalarını daha zorlu hale getirdi. Sürekli yaptırımlar uygulamak yoluyla jeopolitik riskleri daha da kötü hale getiriyoruz."

"130 küsür kalemden oluşan reform gündemimiz var"

Çin'in ekonomi politikalarına da değinen Zhu, "Çin ekonomisi çok hızlı büyüyen bir ekonomi olmaktan çıkıp orta seviyede, sürdürülebilir olarak büyüyen bir ekonomiye dönüştü. Son 35 yıldır reformlar ve dışa açılma politikaları gerçekleştirdik. Çin ekonomisi olarak ortalama her yıl yaklaşık yüzde 10 büyüdük. Bunun da özellikle çevre ve enerji tüketimi anlamında çok ciddi bedellerini ödedik. Şimdi daha gerçekçi ve sürdürülebilir bir büyüme modeli üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu.

Zhu, stratejik olarak yapısal reformlar uygulamak istediklerine işaret ederek, "Spesifik olarak birtakım kurumları ve ülkenin belli bölgelerini reforme etmek için 2014 yılında 80 farklı başlık altında reform tamamladık. Artık belli uygulamalarımız daha açık ve yaptığımız politika değişikleri sayesinde daha açık bir hale geldik ama önümüzde zorlu işler var" ifadelerini kullandı.

2020'ye kadar sürecek bir yol haritaları olduğu bilgisini veren Zhu, "2020 takvimimize ulaşmak için 130 küsur kalemden oluşan bir reform gündemimiz var. İçinde bulunduğumuz dönem bizim için önemli. Çin'in rüyasını gerçekleştirmek ve modern bir topluma ulaşmak için bunlar önemli adımlar" diyerek sözlerini tamamladı.

AA