Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:52'de güncellendi)

ABD hisseleri yılın en iyi haftalık performasının ardından, Yunanistan hükümetinin kurtarma paketlerini reddetmesi ile gerilerken, yen ve altın fiyatları güvenli limanlara talebin artması sonucu yükseliyor. Petrol fiyatları da bugün yükseliyor. 

Standard & Poor's 500 Endeksi New York saati ile 14:40'da yüzde 0.3 aşağıda seyrederken, geçtiğimiz haftayı yüzde 3 kazançla tamamlamıştı. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.7 kayıp yaşadı. Yunanistan'da üç yıl vadeli tahvil faizi 2012'de ülke borcunun yeniden yapılandırılmasından bu yana en yükseğe tırmandı. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilinin faizi ise 2 baz puanlık artışla yüzde 1.94 oldu. Altın yüzde 0.6 değer kazanırken, Batı Teksas türü ham petrol (WTI) yüzde 2.5 yükselerek varil başına 52.95 dolara geldi. Yen dolar karşısında 4 haftanın düşüğünde toparlandı. Rus rublesi Ukrayna'da ateşkes görüşmelerinin devam etmesiyle birlikte ralli yaptı. 

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, kreditörlerle görüşmesi öncesinde kemer sıkma politikalarını sonlandırmak için pazarlık yapacağı sözünü verirken, Rusya dışişleri bakanı ABD ve müttefiklerini Ukrayna'ya silah göndermeme konusunda uyardı. Çin'de ithalatın Ocak ayında beş yıldan uzun bir sürenin en dik düşüşünü yaşaması ticaret fazlasını rekor seviyeye taşırken, emtia fiyatlarının dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde yarattığı etkiyi ortaya koydu. 

Tsipras ülkede asgari ücreti artırma, vergi muafiyet eşiği ve altyapı özelleştirmeleri yönünde hedefler belirlerken, Pazar günü yaptığı konuşmada ayrıca Almanya'dan 2. Dünya Savaşı tazminatını isteyeceğini ve Nazi yönetiminin Yunanistan'ı zorladığı kredilerin geri ödenmesini talep edeceğini söyledi. Euro Bölgesi maliye bakanları 11 Şubat'ta Brüksel'de acil olarak toplanacak. 

Tokyo'da Okasan Securities Co. şef hisse senedi stratejisti Shoji Hirakawa, "Yunanistan ve Ukrayna'nın durumu Avrupa'yı oldukça kaotik hale getiriyor," dedi ve "Yunanistan otoritelerinin aşırı söylemi, Grexit'e (Yunanistan'ın eurodan çıkması) ilişkin endişeleri dindirmeyecek. Bunun yanında, ABD'nin Ukrayna'ya silah vermeye başlaması olasılığı durumu çok belirsiz hale getiriyor" yorumunda bulundu.

Melbourne'de Pengana Capital Ltd. portföy yöneticisi Tim Schroeders, "Yunanistan, durumun insanların işaret ettiği kadar sorunsuz olmayacağını söyleyen bir poster çocuğu gibi," dedi ve "Çinli politika yapıcılar kendi ekonomileri ile ilgili potansiyel sorunların farkındalar ve eğilim daha fazla teşvik şeklinde. ABD istihdam verisi, Fed'in politikasını yıl ortası civarında değiştirebileceğini tekrar teyit etti" şeklinde görüş bildirdi.

(21:52'de güncellendi)