Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatları son 6 ayda sert bir şekilde geriledi. Bu duruma arz fazlasının ve talepteki gerilemenin sebep olduğu belirtiliyor.

Goldman Sachs dün yayınladığı raporda herkesin tahminini doğruladı. Düşüşün en önemli nedeni ciddi miktarda petrolün piyasaya akmasıydı. Geçen yılın ikinci yarısında yaşanan gerileme büyük oranda arz fazlasından kaynaklandı. Aralık ve Ocak'ta ise azalan talep satış dalgasını sürdürdü.

Goldman basit bir model üzerinden, petrol fiyatı ve ABD hisse senetleri olmak üzere yalnızca iki değişkeni takip etti. Hisse senedi piyasasının ekonomik talebin iyi bir göstergesi olmasından yola çıkan Goldman Sachs, hisselerin petrol fiyatları ile uyumlu hareket etmesi halinde talebin etkili olduğunu varsayıyor. Petrol fiyatlarının hisse senetleri ile farklı yönde hareket etmesi halinde ise şokun arz tarafından geldiği kabul ediliyor.

Goldman'ın yayınladığı grafiklere göre 2008'deki resesyon döneminde talepteki düşüş fiyatlarda sert gerilemeye yol açarken, 2012'den itibaren ABD'deki kaya gazı petrolünün de etkisiyle arz fazlası şoklara neden olmaya başlıyor.

Goldman ekonomisti Sven Jari Stehn raporda "Petroldeki düşüş küresel piyasada yaşanan arz fazlası nedeniyle gerçekleşti. Bunun sonucu olarak da yeni denge fiyatının önceki 10 yıla göre oldukça düşük olması beklenebilir" yorumlarını yaptı.