Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:15'te güncellendi)

Petrol, ABD sondaj çalışmalarındaki düşüşün üretimi yavaşlatacağı ve küresel arz fazlası sorununu sınırlandıracağı spekülasyonu ile ralliyi genişletti ve Londra’da bu yıl ilk kez varil başına 60 doların üzerine çıktı.

Brent petrolü vadelileri, 4.2 kadar yükseldi ve 3. haftalık kazanç kaydetmeye ilerliyor. Apache Corp. sondaj kulesi sayısının yüzde 70 oranında düşürürken, Total SA BP Plc ve Royal Dutch Shell’e katılarak harcamaları düşürme kararı aldı. Venezuela Petrol Bakanı Asdrubal Chavez, Venezuela, Ekvador ve Rusya’nın piyasayı güçlendirmeye odaklı olduğu söyledi.

Petrol, ABD üreticilerinin hizmetteki sondaj kulesi sayısını Aralık 2011’den bu yana en düşük seviyeye indirmeleri ile 6 yıla yakın bir sürenin en düşük seviyelerinden toparlanıyor. JPMorgan Chase & Co.’ya göre petrol, düşük fiyatların arz büyümesini yavaşlatması ve talebi canlandırması ile yılın ikinci yarısında toparlanacak. JPMorgan Chase & Co. ayrıca OPEC’ib piyasayı destekleme potansiyelinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti.

Chicago’daki Price Futures Group kıdemli piyasa analisti Phil Flynn, “Petrol arz fazlasının ötesine bakmaya başlıyor. Harcamalar ve sondaj kulesi sayısındaki düşüş petrolde toparlanmayı destekleyebilir” dedi.

Nisan vadeli Brent petrolü kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 2.49 dolar kadar artış ile varil başına 61.77 dolardan alıcı buldu. Petrol kontratları en son 39 Aralık’ta 60 doların üzerini görmüştü. Fiyatlar bu hafta yüzde 6 yükseldi.

Mart vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı Nymex elektronik işlemlerde 1.76 dolar kadar veya yüzde 3.4 yükselerek varil başına 52.97 dolardan işlem gördü. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 71 yukarısında seyrediyor. Avrupa gösterge petrol Brent ile WTI arasındaki fark 7.61 dolar seviyesinde.

(17:15'te güncellendi)