Varoufakis: 48 saat içinde anlaşma sağlanacak
-
Eurogroup'un, 28 Şubat'ta sona eren kalkınma programının uzatılmasını kabul edip etmeyeceğine karar vermesi için 5 gün süre tanıdığı Yunanistan'ın, bu uyarıyı reddettiği bildirildi
Euro Bölgesi maliye bakanlarının oluşturduğu Eurogroup'un, Yunanistan'a 28 Şubat'ta sona eren kalkınma programının uzatılmasını kabul edip etmeyeceğine karar vermesi için 5 gün süre tanıması, Atina'da sert tepkiyle karşılandı.
Alınan bilgiye göre, Yunanistan Başbakanlık Bürosu'ndan Eurogroup'a gönderilen resmi olmayan bir yazıda (non paper), Yunan hükümetinin Eurogroup'un bu konudaki uyarısını reddettiği bildirildi.
Yazıda, Atina ile Avrupalı ortakları arasındaki farklılıkların aşılmasına yönelik tüm çabalara rağmen, Eurogroup'ta Yunan tarafının önüne Atina'nın tezlerinin hilafında memorandumların uzatılmasını öngören tamamen ters yönde bir metin getirildiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:
"Yunan hükümetinin halkın iradesine tamamen karşı olan bir metni kabul etmesi mümkün değildi. Birileri müzakere istemiyor ve başarısızlığa uğramış bir programı desteklemekte ısrar ediyor. Tüm Avrupa tarihinde demokrasiler ültimatomları reddetmiştir. Avrupa demokrasileri şantaj yapmaz, kendilerine de yapılamaz."
Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis ise Atina ile Eurogroup arasındaki anlaşmazlığa rağmen, 48 saat içinde ortak bir yol bulunup, bir anlaşma sağlanacağını söyledi.
Atina hükümeti ile Eurogroup arasındaki farklılığın anlaşma metninde yer alan bazı deyimlerden kaynakladığını dile getiren Vaorufakis, toplantı öncesinde bu konuda AB Komisyonu Ekonomi Temsilcisi Pierre Moscovici ile anlaşmaya vardığını ancak bu metnin daha sonra Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem tarafından değiştirildiğini ileri sürdü.
Varoufakis, "Bazı terimler üzerinde anlaşmazlık çıktı. Anlaşma sağlanması için ne gerekirse yapacağız. 48 saat içinde Avrupa yeni bir program oluşturulması için uygun bir deyim bulacaktır" ifadelerini kullandı.
Yunanistan'ın bu konuda bir B planı bulunmadığını anlatan Varoufakis, "Bu nedenle 4 aylık programın koşulları ve bunda yer alan terimler kesin ve açık olmalı. Blöf yapmıyoruz. Biz, Avro kuşağı üyesi ülkeyiz ve euroda kalacağız. AB bölünmez. Biz, sadece programı değiştirmek isteyen Avrupa yanlısı bir hükümetiz" diye konuştu.
Eurogroup, Yunanistan ile yeni bir anlaşmanın müzakere edilmesi için Atina'nın mevcut kalkınma programının uzatılması talebinde bulunması gerektiğini savunmuş ve bunun için hükümete 5 gün süre tanımıştı.
Euro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, mevcut programı sonlandırarak köprü kredisiyle zaman kazanmak isteyen Yunanistan'ı geri adım atmaya zorladı.
Dijsselbloem, Avro Bölgesi Maliye Bakanları Toplantısı'nın ardından basına yaptığı açıklamada, "Avro Grubu'nda genel hava, en iyi çıkış yolunun Yunan makamlarının (mevcut) programın uzatılması arayışına girmesi yönünde" dedi.
Dijsselbloem, Yunanistan'dan bu yönde talep gelmesi halinde Euro Bölgesi maliye bakanlarının en geç Cuma günü olağanüstü toplanabileceğini söyledi.