Yunanistan için en kötü senaryo
Yunanistan ile kreditörleri arasındaki anlaşmazlık eş zamanlı bir nakit ve kredi sıkıntısı riskini tetikliyor ve bu risk ülkeyi Euro Bölgesi'nin dışına itebilir
Yunanistan ile kreditörleri arasında kurtarma paketinin nasıl sürdürüleceği konusundaki anlaşmazlık eş zamanlı bir nakit ve kredi sıkıntısı riskini tetikliyor. Bu risk ülkeyi Euro Bölgesi’nin dışına itebilir.
Yunanistan ile ilgili en kötü senaryo şöyle gelişebilir:
Yunan hükümeti, şirketleri ve bankaları, ülkenin geleceğinin belirsiz olması dolayısıyla etkin bir biçimde uluslararası piyasalara olan erişimlerini kaybettiler. Mevcut likidite kaynakları Euro Bölgesi ülkeleri ve bloğun kriz fonu, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) Acil Durum Likidite Yardımı’ndan (ELA) gelen kurtarma fonlarından oluşuyor.
Konu ile ilgili bir uzlaşmanın sağlanmasında başarısız olunması, bu ödemelerin kesileceği anlamına geliyor. Bu da Yunanistan’ın bu yıl için 22 milyar euro (25 milyar dolar) olan borç yükümlülüklerini yerine getiremeyeceği anlamına geliyor. Söz konusu miktar 2015 bütçesinde yer alıyor ve hazine bonolarını hariç tutuyor. Pazartesi günü Brüksel’de Yunanistan kurtarma paketi ile ilgili yapılan görüşmeler beklenmedik bir şekilde sona ermişti.
Londra’daki Capital Economics Ltd. kıdemli ekonomisti Jennifer McKeown, “Eğer AMB görüşmelerin durdurğu yönünde bir değerlendirme yaparsa ELA’yı askıya alabilir ve bu durumda Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkmaktan başka seçeneği kalmaz” dedi.
Kurtarma fonlarına erişimin kalmaması Yunan devleti için ülke bankaları tarafından tutulan 15 milyar dolar tutarındaki kısa vadeli borçlarını da geri ödeyemeyeceği anlamına geliyor. Yunan bankaları şu an sürekli şekilde ödemeleri uzatarak hükümeti su üzerinde tutmaya yardımcı oluyor. AMB’nin Yunan tahvillerini finansman operasyonlarında teminat olarak kabul etmeme kararı bankaların yeni tahvil alım kabiliyetlerini sınırlandırıyor.