Yunanistan, kurtarmanın 6 ay uzatılmasını talep edebilir
Konuya yakın kaynaktan alınan bilgiye göre Yunanistan'ın kurtarma programını 6 ay uzatacağı ifade ediliyor
Konuya yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre Yunan hükümeti kredi anlaşmasını 6 aylığına uzatma talebinde bulunabilir. Bu yönde bir adım ülkenin kreditörler ile arasındaki sorunun çözümünde kilit rol oynayabileceği belirtiliyor.
Yunanistan'ın, Avrupalı ortaklarıyla borç konusunda yeni bir anlaşma sağlanmasına yönelik müzakerelerle ilgili zaman kazanmak için, bazı koşullar temelinde (conditionality) mevcut kalkınma programının 6 ay uzatılması talebinde bulunmayı kabul ettiği iddia edildi.
Aynı kaynak, Başbakan Alexis Tsipras önderliğindeki hükümetin bu çağrıyı yarın yapmak istediğini Brüksel'deki gazetecilere aktardı. Yunanistan ve kredi veren kurumlar arasındaki müzakerelerin bu uzatma süresinin kredi anlaşmasına eklenmesi şartıyla sürdüğü belirtiliyor.
Yunanistan'ın Euro Bölgesi'ndeki kreditörleri, hali hazırdaki programın Başbakan Tsipras'ın politikalarını uygulaması için yeteri kadar esnek olduğunu ifade etseler de, Atina'nın programı uzatmasının ön koşul olduğu konusunda ısrarcılar. Şartları net olmasa da uzatma talebi dün akşam çıkmaza giren müzakerelerin önünü açabilir.
Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin ''Bilinmeyene doğru yol almak istemiyorsak, biraz zamana ve sakin olmaya ihtiyacımız var. Bunun anlamı da programın uzatılmasıdır. Şu an elimizdeki tek hukuki araç bu'' diye konuştu.
ABD Hazine tahvilleri gelen haberin ardından gerilemeyi sürdürerek, 10 yıl vadeli tahvil faizini 7 baz puan yukarı çekti ve yüzde 2.12'ye ulaştırdı. Euro dolar karşısında ise yüzde 0.5 değerlenerek yüzde 1.1415 oldu.
Alınan bilgiye göre, Yunanistan'ın bu konudaki talebi Maliye Bakanı Yanis Varufakis tarafından Çarşamba Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem'a sunulacak. Dijsselbloem ise Yunanistan'ın bu talebini değerlendirerek, Eurogroup'un Cuma günü acilen toplanıp toplanmamasına karar verecek.
Atina Hükümeti kalkınma programının uzatılması talebinde bütçeye ek gider getirecek kararlar almayacağı taahhüdünde bulunurken, buna karşılık ülkede insani krizle mücadelede alınacak kararlara ve iş alanında yapılacak değişikliklere Eurogroup'un itiraz etmemesini istiyor. Ayrıca, taraflar arasında uzlaşma sağlanması durumunda imzalanacak mutabakat anlaşmasında da yeni Yunan hükümetinin ilk başta reddettiği ''memorandum (yardım anlaşması)'' yerine ''kredi sözleşmesi'' deyimi kullanılmasının da Atina'nın koşulları arasında bulunduğu belirtiliyor.
Eurogroup, yeni Yunan hükümetiyle sürdürülen müzakerelerde uzlaşma sağlanamaması üzerine Pazartesi yaptığı açıklamada, Yunanistan ile yeni bir anlaşmanın müzakere edilmesi için, Atina'nın mevcut kalkınma programının uzatılması talebinde bulunması gerektiğini belirterek, bunun için Yunanistan'a 5 gün süre tanımıştı.
Yunanistan Başbakanlık Bürosu ise, Eurogroup'a gönderdiği resmi olmayan cevabi bir yazıda (non paper), Yunan hükümetinin Eurogroup'un bu konudaki uyarısını reddettiğini bildirmişti.