Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasalar, ABD hisselerinin Yunanistan’ın kreditörleriyle bir anlaşmaya varacağı spekülasyonu rekor seviyeye ulaşmasının ardından yükseliyor. Enerji hisseleri, Çin’in devlet petrol şirketlerini birleştireceği spekülasyonu ile yükseliyor.

China Petroleum ve Chemical Corp. yüzde 4.7 yükselirken, PetroChina Co. yüzde 3.1 değerlenerek gelişmekte olan ülkelerin enerji hisseleri göstergesindeki toparlanmaya öncülük etti. Hang Seng China Enterprises Endeksi, 6 aydan uzun bir sürenin en uzun süreli yükseliş dönemini kaydetti. Rusya hisseleri artış kaydetti. Ruble 3 günlük ralliyi sonlandırdı. Endonezya rupiahı, Asya para birimlerindeki düşüşlere öncülük etti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, büyük bir değişiklik göstermeyerek Londra saati ile 07:34’te 983.26 puana geldi. Endekste 226 hisse yükselirken, 160 hisse senedi geriledi. Konuya yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre Yunan hükümeti kredi anlaşmasını 6 aylığına uzatma talebinde bulunabilir. Bu yönde bir adım ülkenin kreditörler ile arasındaki sorunun çözümünde kilit rol oynayabileceği belirtiliyor.

Phillip Securities Pcl araştırma müdürü Sasikorn Charoensuwan, “Yunanistan krizinin çözümü, Avrupa’nın borç sorununun yeniden dirileceği ihtimali ile ilgili yatırımcı endişelerinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir. Petrol fiyatındaki istikrar da ayrıca enerji hisselerine güveni destekledi” dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 2.8 yükselirken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 11.8 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 2.8 artış gösterirken, 16.6 kat değerleme kaydedildi.