Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere merkez bankası Bank of England'ın (BOE) Şubat ayı toplantı tutanaklarına göre, Banka petrol fiyatlarındaki düşüşün hafiflemesi ve ücret ve istihdam verilerinin gelişim göstermesi ile ülkede enflasyonun 2016 yılında hızla toparlanabileceğini öngörüyor. 

Para Politikası Komitesi (MPC) tutanaklarına göre, emtia fiyatlarının düşüşü ve sterlinin son dönemdeki yükselişi enflasyondaki zayıflığın üçte ikisini oluştururken, bu yavaşlama geçici olabilir. Komite kararı 9 üyenin tamamının desteği ile aldı. 

Tutanakta "Sterlin ve emtia fiyatlarında görülen bu hareketler ilerleyen zamanda olmadığında, bu faktörlerin etkisi 12 aylık tüketici fiyat endeksinde yayılarak 2015 yılı sonlarında yükselişe neden olacak ve bu durum enflasyonun hedefe doğru dik bir şekilde yükselmesini sağlayacaktır" denidli. 

Tutanaklar ayrıca sıkılaştırmanın ne zaman başlayacağına yönelik bazı tartışmaları ortaya serdi. İki üyeye göre faizi bu ay yüzde 0.5'te tutmak iyi bir dengede sağlanırken, bu yılın ilerleyen zamanlarında faiz artırımı için bir sorun yaşanabilir. MPC önümüzdeki üç yıl boyunca atılacak bir para politikası adımının sıkılaştırma olduğunu söylerken, bir üye politikayı gevşetmenin de oldukça eşit bir şansa sahip olduğunu düşünüyor.