Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed, 27-28 Ocak'ta düzenlendiği Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) tutanaklarını bugün TSİ 21:00'da yayınlayacak. Fed o toplantıda faiz artışı konusunda sabırlı olacağı taahhüdünü yineleyerek, Nisan'dan önce faiz artışı gelmeyeceği beklentisini desteklemişti.

- Sabrın sınırı

Fed tutanaklarında öncelikli olarak faiz artışı konusunda dile getirilen 'sabır' ifadesinin sınırlarına ilişkin ipuçları aranacak. New York'ta bulunan Standard Chartered Bank ekonomisti Thomas Costerg, tutanakların büyük olasılıkla toplantıda sıkılaşmaya yönelik bir önyargı olduğuna işaret edeceğini düşünüyor. Costerg bu önyargının toplantıdan bir hafta sonra açıklanan ve beklentileri aşan tarım dışı istihdam verisi ile bir miktar giderilmiş olabileceğini belirtti.

FOMC'nin açıklaması istihdam artışının güçlü bir şekilde devam ettiğini belirtirken, 6 Şubat'ta açıklanan veri de Ocak'ta 257 bin artış yaşandığını ve 17 yılın en güçlü üç aylık döneminin kaydedildiğini göstermişti.

Costerg ''Eğer tutanakları istihdam raporu ile birlikte değerlendirirseniz, Komite'nin yıl ortasında bir faiz artışına ortam hazırlamak için Mart'taki toplantıda 'sabır' ifadesini kaldırması gerektiği ortaya çıkabilir. Fed Başkanı Janet Yellen 'sabırlı' ifadesinin en az iki toplantıda daha faiz artışı olmayacağı anlamına geldiğini söylemişti. 

- Enflasyon beklentisi

FOMC kayıtlarında dikkatle takip edilecek bir başka önemli konu da enflasyon beklentisi olacak. Politika yapıcıların sıkılaşma için enflasyonda hali hazırda görülen zayıflığın ötesini görmeleri gerekiyor.

Connecticut'taki RBS Securities Baş ABD Ekonomisti Michelle Girard ''Düşük enflasyon ihtimaline karşılık dahi sıkılaşma konusunda ne kadar istekli olduklarına ilişkin bir işaret çok önemli olacak'' diye konuştu.

Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan kişisel harcama giderleri Aralık'ta bir yıl öncesine göre yüzde 0.7 artsa da, Mart 2012'den bu yana merkez bankasının hedefi olan yüzde 2'nin üstüne çıkamadı. Bu duruma rağmen birçok Fed yetkilisi, neredeyse 10 yılın ardından ilk kez gerçekleştirecekleri faiz artışının Haziran'da gelebileceğini ifade etti.

Girard ''En büyük soru işareti, daha fazla somut delil olmadan faizleri artırıp artırmayacakları noktasında ortaya çıkıyordu. Ücretler veya enflasyon rakamları taraflarında işler yoluna giriyor mu?'' yorumlarını yaptı.

- Ücret tarafındaki durgunluk

Girard tutanakların istihdam artışındaki kalite ve bunun ücret artışına etkileri noktasında bir tartışmaya işaret edeceğini söyledi.

Girard ''Ücret artışındaki herhangi bir tartışma piyasa için ciddi öneme sahip. Ocak'ta ortalama saatlik ücretler Kasım 2008 sonrasındaki en ciddi artışı gösterse de, yukarı yönlü bir hareketin başladığını söylemek için henüz erken'' dedi.