Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Standard & Poor’s 500 Endeksi, Salı günü rekor seviyeye ulaşmasının ardından Fed’in faizleri uzun bir süre düşük seviyede tutmayı sürdüreceği spekülasyonları ile kayıpları azalttı.

S&P 500, yüzde 0.4 kadar gerilemesinin ardından yüzde 0.1’den az düşerek New York saati ile 16:00’da 2,099.68 puan ile günü tamamladı. Dow Jones Industrial Average 17.73 veya yüzde 0.1 düşüş ile 18,029.85 puan oldu. ABD piyasalarında yaklaşık 6.2 milyar hisse senedi işlem gördü. İşlem hacmi 3 aylık ortalamanın yüzde 11 altında seyretti. Hisse senetleri, Fed’in son toplantı tutanağının politika yapıcıların faizleri uzun bir süre düşük tutmayı değerlendirdiklerini göstermesi ile kayıpları azalttı.

Fed'in 27-28 Ocak'ta düzenlenen Federal Açık Piyasalar Komitesinin (FOMC) bugün yayımlanan toplantı tutanakları, Fed üyelerinin faiz artışında acele edilmemesinden yana olduğunu ortaya koydu. Fed yetkilileri, tutanaklarda faiz artışına zamanından önce başlanmasının ekonomik aktivite ve istihdamda sağlanan güçlü artışı zayıflatabileceği gerekçesiyle, bu konuda "sabırlı" olmaya devam etmek istediklerini belirtti.

Öte yandan, ABD'de bugün açıklanan verilere göre, Ocak ayına ilişkin konut başlangıçları yüzde 2 azalarak 1 milyon 65 bine geriledi. Ocak ayına ilişkin Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) de yüzde 0,8 ile beklentilerin üzerinde gerileyerek Kasım 2009'dan bu yana en büyük aylık düşüşünü kaydetti. Sanayi üretimi ise Ocak ayında aylık bazda yüzde 0,2 artışla beklentilerin altında gerçekleşti.

Analistler, yatırımcıların Perşembe günü haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve Philadelphia Fed iş dünyası endeksini takip edeceğini ifade ediyor.