Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya’nın ihracat büyümesi, bir yıldan uzun bir sürenin en hızlı temposuna ivmelendi. İhracatlardaki artışta güçlenen Asya ve ABD talebinin dünyanın üçüncü en büyük ekonomisi Japonya’daki toparlanmayı desteklemesi etkili oldu.

Japonya Maliye Bakanlığı’nın Perşembe günü yaptığı açıklamaya göre ihracat Ocak ayında bir yıl önceye göre yüzde 17 artış gösterdi ve ekonomistlerin yüzde 13.5’lik bir yükseliş öngören tahmin medyanını aştı. İthalat yüzde 9 geriledi. Böylece ticaret açığı 1.2 trilyon yen (9.9 milyar dolar) seviyesinde gerçekleşti ve son Ocak ayındaki 2.8 trilyon yenlik rekor seviyeden daraldı.

Artan otomobil ve yarı iletken ihracatları Japonya ekonomisine destek sağlıyor. Ülke ekonomisi, beklentilerden zayıf gelen tüketici harcamaları ve şirket yatırımları ile son çeyrekte resesyondan çıkma mücadelesi vermişti. Petrol fiyatlarındaki gerileme Japonya’nın ithalat maliyetlerini düşürürken, ticaret açığını azaltıyor.

Gelecek çeyrek dönemde veya daha yakın bir zamanda ticaret fazlasına dönüş olacağı tahmininde bulunan JPMorgan Chase & Co. ekonomistlerinden Masaaki Kanno, “Japon ihracatçılar sonunda yendeki zayıflığa yanıt verdiler. Bu yaklaşık 2 yıl gibi bir süre aldı ve beklentilerimizden çok daha uzun sürdü. İhracat hacmi, zayıf yen ve küresel ekonomideki kademeli toparlanma dolayısıyla yükselmiş görünüyor” dedi.