Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB), bazı üyelerinin zıt yöndeki isteklerine karşın teşvik kararını nasıl alığı konusundaki sır perdesini kaldırmaya hazırlanıyor.

İletişimini revizyondan geçiren AMB, Perşembe günü ilk kez para politika toplantısının bir özetini yayımlayacak. Doküman, 22 Ocak görüşmelerini kapsaması bakımından önem arz ediyor. Frankfurt merkezli kurum, 22 Ocak’ta tartışmalı bir seçim yaparak parasal genişlemeye başlama kararı almıştı.

Başkan Mario Draghi’nin stratejisi, politika yapıcıların sadece kendi ülkeleri adına değil tüm blok adına harekete geçmelerini gerektirmesi bakımından riskler taşıyor. Toplantı özeti, yetkililerin görüşlerine doğrudan bir atıf bulundurmayacak ancak yine de farklı ekonomilerden olan Yönetim Kurulu üyelerinin duruşlarını zorlaştırma tehlikesi barındırıyor.

Milano’daki UniCredit SpA ekonomistlerinden Marco Valli, “Beyanın yayımlanması ile birlikte insanların fikir ayrılıkları görülecek. Anlaşmazlık 25 kişinin hassa bir para politikası bulmaya çalıştığı bir masada doğal karşılanmalı” dedi.

Toplantı tutanağı özeti Frankfurt saati ile 13:30’da yayımlanacak. Genel olarak ise her para politikası toplantısından 4 hafta sonra gelecek.