Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:24'te güncellendi)

Petrol, dünyanın en büyük petrol tüketici ABD’nin resmi stok verisinin sanayi raporunun gerisinde bir artışa işaret etmesi sonrası, kaybını azalttı.

Energy Information Administration (EIA) tarafından açıklanan veriye göre, ham petrol üretimi geçen hafta 7.72 milyon varil vartarak 425.6 milyona çıktı. American Petroleum Institute ise stokların 14.3 milyon varil arttığını açıkladı.

Artan ABD stokları, geçtiğimiz yıl fiyatların yaklaşık yüzde 50 gerilemesine neden olan küresel arz fazlası sorununu şiddetlendiriyor. Marathon Oil Corp. bu yıl için olan harcama olanında yüzde 20’lik ek bir indirim yapacağını açıkladı. Royal Dutch Shell Plc ve Chevron Corp.’unda aralarında bulunduğu petrol şirketleri fiyatlardaki gerilemeye yanıt olarak yatırımlarını azaltma kararı verdiler.

Sydney’deki CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, “Açıklanacak stok verisi önemli olacak. Yatırımlarda geri çekilmeler olduğuna yönelik kanıtlar görünüyoruz” dedi.

Mart vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, 1.09 dolar düşerek Nymex elektronik işlemlerde New York saati ile 13:35'te varil başına 51.05 dolar oldu. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 63 yukarısında seyrediyor.

Nisan vadeli Brent petrolü kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 68 sent düşüş ile varil başına 59.85 dolardan alıcı buldu.

(21:24'te güncellendi)