Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:07'de güncellendi)

Altın vadeli kontratları, Fed'in Ocak ayı toplantı tutanaklarının politika yapıcıların daha uzun bir süre faizi rekor düşük seviye yakınında tutmayı tartıştıklarını göstermesinin ardından, bu ayın en hızlı artışına yaklaştı. Gümüş değer kazandı.

Washington'da dün açıklanan tutanaklara göre, birçok yetkili, Yunanistan'daki krizden dolayı güçlenen doların kendilerini faizi "daha uzun bir süre için" sıfır seviyesi yakınında tutmaya doğru yönelttiği değerlendirmesinde bulundu. Altın 2014 yılında, güçlenen ABD ekonomisinin borçlanma maliyetlerinin artırılmasına neden olacağı ve bunun sonucu, yatırımcılara yalnızca fiyat artışları yoluyla getiri sağlayan altının cazibesinin azalacağı beklentisi ile değer kaybetti ve böylelikle iki yıl üst üste düşüş göstermiş oldu.

Amsterdam'da ABN Amro Bank NV analisti Georgette Boele, "Fed, faiz artırımına ilişkin temkinli bir yaklaşım içinde," dedi ve "Bu durum, faiz artırımının geciktirileceği beklentisini güçlendiriyor ve altına destek oluyor" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1 yükselerek, yerel saatle 10:16'da ons başına 1,211.80 dolara çıktı.

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 27 altındaydı. Spot altın yüzde 0.7 yükselerek ons başına 1,220.86 dolara çıktı.

Fiyatlar vadeli piyasada bu yıl, kısmen Yunanistan konusundaki kargaşanın güvenli liman alımlarını desteklemesinin etkisi ile yüzde 3.1 yükseldi. Yunanistan hükümeti, nakit darlığından kurtulmaya yönelik çabaları dahilinde, Euıro Bölgesi'ndeki kreditörlerine, mevcut yardım programının altı ay uzatılması talebini iletti. Ancak Almanya, Yunanistan'ın bu talebini, mevcut kurtarma paketinin koşullarına uymadığı gerekçesiyle reddetti.

ETF Varlıkları

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Çarşamba günü 0.1 ton artarak 1,670.4 tona çıktı ve son bir haftada ilk kez yükseliş gösterdi. Varlıklar 9 Şubat'ya son 4 ayın en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Mart vadeli gümüş kontratları, New York'ta, Çarşamba günü 9 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesine düşmesinin ardından, yüzde 1.4 yükselerek ons başına 16.495 dolara çıktı. Nisan vadeli platin yüzde 0.1 artarak ons başına 1,167.80 dolara çıktı ve 2009'dan bu yana en düşük seviyesinden toparlandı. Mart vadeli palladyum yüzde 0.5 değer kazanarak ons başına 780.25 doalra ulaştı.

(21:07'de güncellendi)