Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin, ABD Hazine tahvili varlıklarını Aralık ayında düşürerek üst üste 4. ayda da bu varlıklarını azaltmış oldu. Dünyanın ikinci en büyük ekonomisi Çin, Döviz rezervlerindeki artışı yavaşlatıyor.

ABD Hazine Bakanlığı’nın Çarşamba günü Washington’da yaptığı açıklamaya göre yabancı ülkeler arasında en büyük miktarda ABD Hazine tahvili varlığını elinde tutan Çin’in, Aralık ayı itibarıyla 1.24 trilyon dolar değerinde ABD tahvili bulunuyor. Söz konusu miktarın bir önceki aya göre 6.1 milyar dolar düşük olduğu görüldü. ABD Hazine tahvilleri varlığı bakımından ikinci sırada gelen Japonya, varlıklarını 10.6 milyar dolar azaltarak 1.23 trilyon dolara indirdi.

Çin ve Japonya, ABD Hazine tahvili varlığı bulunan tüm yabancı sahipliklerin yaklaşık beşte ikisini oluşturuyor. ABD tahvillerine yönelik yabancı sahiplikler, Aralık ayında 41.3 milyar dolar artış ile 6.15 trilyon dolara ulaştı.

Çin’den geçtiğimiz ay gelen veriler, ülkenin döviz rezervlerinin Aralık ayında bir önceki aya göre yaklaşık 4 milyar dolar gerileyerek 3.84 trilyon dolara indiğini gösterdi. Haziran ayında Çin döviz rezervleri 3.99 trilyon dolar ile rekor seviyedeydi. Çin’den sermaye çıkışlarının artığına yönelik işaretler, ekonomik büyümenin yavaşlaması ile yükseliyor. Bu durum, otoritelerin para birimini aşırı güçlenmekten uzak tutmak için olan dolar varlığı alma ihtiyacını azaltıyor.

ABD Hazine Bakanlığı’nın Çin işleri eski kıdemli koordinatörü David Loevinger, “Çin, döviz piyasalarındaki müdahalesini sert bir şekilde düşürdü. Bu politikada büyük bir değişim. Kongre’de döviz manipülasyonları ile ilgili yükselen bir tartışmanın Çin’in öncekine göre daha az girişimde bulunduğu bir dönemde ortaya çıkması biraz ironik” dedi.