Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bir Yunan hükümet yetkilisinin açıklamasına göre, Yunanistan Euro Bölgesi finans bakanlarından mevcut kurtarma paketinin 6 ay uzatılmasını talep etti. Yetkili haberin henüz duyurulmaması nedeniyle isminin gizli tutulmasını talep etti.
Yunanistan hükümeti nakit sıkıntısına düşmemek için son şansını kullanarak, Euro Bölgesi kreditörlerinden bu ay sona erecek olan kurtarma paketi fonunun uzatılmasını talep etmeyi onayladı. Talep bu sabah gönderilirken, Euro Bölgesi maliye bakanlarının bugün talebi değerlendirmesi bekleniyor. 

Euro Bölgesi maliye bakanlarına liderlik eden Hollanda Maliye bakanı Jeroen Dijsselbloem, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Yunanistan'dan gelen talebi onayladı. Euro Bölgesi maliye bakanları bugün ilerleyen saatlerde bu talebi değerlendirecek ve bir anlaşma ihtimali doğması durumunda yarın bir araya gelecekler. 

Yunan hükümeti ve bankaları, etkin bir şekilde piyasaya erişimini kaybederken, Avrupa Merkesz Bankası ve Euro Bölgesi'nin can simidi niteliğindeki yardımları devam ettirmesi sayesinde ayakta kalabildi. Fakat bu yardımlar yeni hükümetin karşı çıktığı kemer sıkma politikalarına dayandırıldı. Son 10 günde bu yöndeki iki toplantı başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Yunanistan ülke tahvilleri son dört günde üçüncü kesz gerilerken, üç yıl vadeli tahvilin faizi 37 baz puan yükseldi ve Atina saati ile 12:09'da yüzde 17.73 oldu. Faiz hala geçtiğimiz haftadan yüzde 21.1 aşağıda. Euro yüzde 0.2 yükselerek 1.1420 dolar olurken, Yunanistan hisseleri yüzde 1.8 artış kaydetti.