Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türkiye ve ABD arasında, Suriyeli muhaliflere yönelik eğit-donat programı mutabakatı imzalandı.

Taraflar arasında bir süredir müzakere edilen mutabakat metni, Dışişleri Bakanlığı'nda akşam saatlerinde Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass tarafından imzalandı.

İmza töreni sırasında konusan Sinirlioğlu, mutabakatın iki ülke arasındaki stratejik ortaklıık çerçevesinde atılmış önemli bir adım olduğuna dikkati çekerek, bunun sadece ilk adım olduğunu ifade etti. Sinirlioğlu, "Daha yapacak çok işimiz var. Komşu coğrafyamızda ve dünyanın diğer farklı yerlerinde çok kaotik durumlar yaşanıyor. Dolayısıyla birlikte çalıştığımızda bir fark yaratacağımıza inanıyoruz" dedi.

ABD Büyükelçisi Bass da mutabakatı imzalanma noktasına getiren herkese teşekkür ederek, "Birlikte çalıştığımızda her zaman daha güçlüyüz ve bize ortaklığımızı güçlendirme fırsatı veren her resmi anlaşma, hem bizi hem de bölgemizi daha iyi bir konuma getiriyor. Bunun yalnızca başlangıç olduğu ve daha yapacak çok şeyimiz olduğu konusunda size katılıyorum" dedi.

Bu adımı atmaktan memnuniyet duyduğunu dile getiren Bass, "Hükümetim adına, size ve meslektaşlarınıza bizi bu noktaya getirme konusunda, bu müzakere ve tartışma sürecinde sergilediğiniz yaklaşımdan ötürü çok teşekkür ediyorum. Söz konusu yaklaşımın, aramızdaki stratejik ortaklığın dayandığı prensipleri ve nasıl hayata geçirildiğini gerçekten yansıttığını düşünüyorum" diye konuştu.

Türkiye ve ABD'nin müştereken uygulayacağı programın önümüzdeki günlerde başlaması öngörülüyor.

Diplomatik kaynaklar programın amacının, Suriye'de Cenevre Bildirisi temelinde gerçek bir siyasi dönüşümün gerçekleştirilmesi olduğunu ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı: "Bu planı uygulamaya geçirmeyi dört gözle bekliyoruz"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Türkiye ve ABD arasında Suriyeli muhaliflere yönelik eğit-donat programı mutabakatının imzalanmasıyla ilgili olarak, Türkiye ile olan ortaklıklarından memnuniyet duyduklarını ve bu planı uygulamaya geçirmeyi dört gözle beklediklerini söyledi.

Psaki, günlük basın brifinginde iki ülke arasında bugün imzalanan mutabakata dair soru üzerine, "Koalisyonun bir parçası olarak bu ve diğer konularda Türkiye ile olan ortaklığımız ve çalışmamızdan memnuniyet duyduk. Elbette bu planı uygulamaya geçirmeyi dört gözle bekliyoruz. Onlara (Türklere) bu görüşmelerde yer almaları ve çabalarından dolayı teşekkür ediyoruz" dedi.

Türkiye ve ABD arasında bir süredir müzakere edilen Suriyeli muhaliflere yönelik eğit-donat programı mutabakat metni Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass tarafından Ankara'da imzalanmıştı.

AA