Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya tahvillerine karşısında ABD Hazine tahvilleri karşısında yönelme ABD tahvil faizi priminin 25 yılın en yüksek seviyesine ulaşmasına rağmen bu ay sona erdi. Şimdi her şey ABD istihdamı ve Fed Başkanı Janet Yellen ile ilgili.

ABD tahvil sahipleri, bunun bir sonucu olarak olumsuz etkileniyorlar. Bank of America Merrill Lynch verilerine göre ABD Hazine tahvilleri, Perşembe günü itibarıyla Şubat ayında yüzde 2.4 geriledi ve 5 yılın en sert aylık kaybını kaydetmeye ilerliyor. Morgan Stanley endeksine göre ABD’nin Ocak ayı için olan istihdam ve ücret artışı verilerinin açıklanmasının ardından traderlar, Yellen’in başkanlık ettiği Fed’in Eylül ayı civarında faizleri artırmaya ilerlediği iddiasında bulunuyor.

Tokyo’daki Fukoku Mutual Life Insurance Co. sabit gelir yöneticisi Yoshiyuki Suzuki, “İnsanlar bir politika değişikliği üzerinde odaklanmaya başlıyor ve daha fazla faiz talep etmeye yöneliyor” dedi.

10 yıl vadeli gösterge ABD Hazine tahvil faizi, büyük bir değişiklik göstermeyerek Tokyo saati ile 12:08’de yüzde 2.11 seviyesine geldi. Şubat 2025 vadeli yüzde 2 faizli tahvilin faizi 99 oldu.

Tahvil faizi geçtiğimiz ayın en düşük seviyesi olan yüzde 1.64’ten yükseliş gösterdi. Ancak hala geçtiğimiz 10 yılın ortalama seviyesi olan yüzde 3.29’dan düşük seyrediyor.

10 yıl vadeli Almanya tahvil faizi 2 Şubat’ta yüzde 0.297’ye geriledi. 10 yıl vadeli Japonya tahvil faizi ise 20 Ocak’ta yüzde 0.195’e indi. Almanya-ABD tahvil faizleri arasındaki fark 177 baz puan ile 1989’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.