Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, ABD stoklarının rekor seviyeye genişleme göstermesi ile birlikte bir ayın ilk haftalık düşüşünü azaltıyor. ABD stokları rekor seviyeye genişleyerek geçtiğimiz yıl petrol fiyatlarının gerilemesine yol açan küresel arz fazlasını şiddetlendiriyor.

Petrol vadelileri New York’ta yüzde 1.4 kadar yükseldi. Energy Information Administration’ın (EIA) açıkladığı verilere göre ABD’de petrol stokları 13 Şubat’ta sona eren haftada 425.6 milyon varil ile Ağustos 1982’den bu yana rekor seviyeye ulaştı. Goldman Sachs Group Inc.’e göre petrol, ABD üretimindeki düşüşün gecikmesi ile varil başına 39 dolara gerileyebilir. Yükselen ABD üretimi, petrol fiyatlarını 2014 yılında yaklaşık yüzde 50 gerileten küresel arz fazlası sorununu şiddetlendiriyor.  

Chicago’daki Price Futures Group kıdemli piyasa analistlerinden Phil Flynn, “Petrol stokları fiyatlara etki etti. Ancak yine de büyük resimde, üretimde ve harcamalarda düşüşler yapıldığı hakkında duyumlar alıyoruz” dedi.

Mart vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemler 69 sent kadar yükselerek varil başına 51.85 dolardan alıcı buldu. Daha aktif olan Nisan vadeli kontrat 54 sent atış ile Sydney saati ile 15:27’de varil başına 52.37 dolardan alıcı buldu. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 68 altında seyrediyor. WTI petrol bu hafta yüzde 1.8 geriledi.

Nisan vadeli Brent petrolü kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 50 sent yükseliş ile varil başına 60.71 dolara geldi. Kontrat Perşembe günü 32 sent düşüş ile 60.21 dolara indi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 8.29 dolar seviyesinde. 13 Şubat’ta 7.85 dolar idi.