Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

30,000’den fazla ABD petrol çalışanını temsil eden Birleşik Çelik İşçileri Sendikası, üyelerine Royal Dutch Shell Plc tarafından teklif edilen 7. iş kontratını reddetme talimatı verdi. Petrol çalışanlarının grevi sürüyor. 1 Şubat’ta alınan karar ile başlatılan grev 1980’den bu yana en büyük grev olma özelliği taşıyor.

5 Şubat’tan bu yana sunulan ilk teklif olan ve Chevron Corp. ve Exxon Mobil Corp.’un da aralarında bulunduğu şirketler adına Shell tarafından sunulan iş kontratı önerisi, uygulanabilir bir şekilde “güvenliği iyileştirmede” başarısız olduğu gerekçesi ile Birleşik Çelik İşçileri Sendikası tarafından reddedildi. Sendika, yerel birimlere gerekmesi halinde greve katılmaya hazırlanmaları için çağrıda bulundu. Hollanda merkezli Shell sözcülerinden Ray Fisher, şirketin iki tarafından görüştüğünü söylemek ötesinde bir yorumu olmadığını belirtti.

1 Şubat’tan bu yana 5,000’den fazla sendika üyesi bir kimyasal tesis, bir birleşik üretim komplesi ve ülkenin akaryakıt kapasitesinin yüzde 13’ünü oluşturan 9 ABD rafinerisinde çalışmayı durdurdu. Sendikanın ABD genelinde 200’den fazla rafineri, akaryakıt terminali, boru hattı ve kimyasal tesiste üyeleri bulunuyor.

Shell sözcüsü Fisher Perşembe günü yaptığı açıklamada, “Birleşik Çelik İşçileri Sendikası ile karşılıklı olarak tatmin olacağımız bir anlaşmaya ulaşmak istiyoruz” dedi. Sendika ise “pazarlık için hazır olduğunu” belirten bir açıklama yayımladı.