Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fransa ekonomisi, hizmet sektörünün beklenmedik şekilde 3 yıldan uzun bir sürenin en hızlı temposunda büyüme göstermesi ile bu ay güçlenme sinyali verdi.

Markit Economics tarafından hazırlanan hizmet sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), 49.4 seviyesinden Ocak ayında 53.4’e gelerek Ağustos 2011’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin meydanı 49.9 seviyesinde idi. İmalat sanayi ise zayıfladı, endeks beklenmedik şekilde 47.7’ye geriledi. 50’nin altındaki sayılar daralmaya işaret ediyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, parlamentoda ekonominin canlandırılmasına yardımcı olacak önlemler içeren bir yasa teklifini geçirmeye çalışıyor. Fransa ekonomisi dördüncü çeyrekte oldukça düşük bir genişleme kaydetti. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Fransa’nın bu yıl yüzde 1’lik br genişleme ile Euro Bölgesi ortalamasının altında kalacağı tahmininde bulunuyor.

Londra’da bulunan Markit ekonomistlerinden Jack Kennedy, “PMI verisi Fransa’nın özel sektör ekonomisinin sağlığı ile ilgili iyi haberler sağladı ve ilk çeyrekte bir gelişme görülebileceğine işaret etti. Ancak hizmet ve imalat sanayi sektörleri farklılık gösterdi. Fabrikalar zayıf talepten olumsuz etkileniyor” dedi.

Fransa’nın hizmet sektöründeki toparlanma ülkenin bileşik PMI’ını 49.3’ten 52.2’ye taşıdı.