Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Türkiye'de piyasaların gözü önümüzdeki hafta açıklanacak olan Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarında olacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 24 Şubat Salı günü toplanarak saat 14:00'te faiz kararını açıklayacak.

TCMB Ocak ayı PPK toplantısında, bir hafta vadeli repo ihale faizinde indirime giderek yüzde 8.25'ten yüzde 7.75'e düşürmüştü. TCMB ayrıca faiz koridorunda değişiklik yapmayarak, üst sınır olan gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 11.25'te ve alt sınır olan gecelik borçlanma faizini ise yüzde 7.50'de tutmuştu.

PPK'nın kararı öncesinde, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanı, politika faizinde ve koridorun hem alt hem de üst bandında 50 baz puanlık indirim olacağı yönünde. 

Görüşlerini aldığımız uzmanlar ise genel olarak politika faizinde indirim beklerken, koridora yönelik farklı beklentiler dikkat çekiyor.

BloombergHT.com'a konuşan JPMorgan Türkiye Başekonomisti Yarkın Cebeci, faiz kararına yönelik beklentilerini, "TCMB'nin eskiye göre daha temkinli hareket ettiğini görüyoruz. Görüşümüz Şubat ve Nisan toplantılarında 25 baz puanlık indirimlerle birlikte faiz indirimi döngüsü sonunda politika faizini yüzde 7.25'e düşüreceği yönünde. Faiz koridorunun üst bandında değişiklik yapılmayarak yüzde 11.25'te tutulacağını, ve böylece TCMB'nin Türk politik hiyerarşisine faiz indirimi eğiliminde olduğunu fakat piyasanın agresif bir indirime hazır olmadığını göstermeye çalışacağını öngörüyoruz. Öbür taraftan üst bandı değiştirmeyerek, TCMB likiditeyi sınırlama ve faizleri lira baskı altında kaldığı sürece yüksek tutma gücünü koruyacaktır" ifadeleriyle anlattı.

BloombergHT.com'a değerlendirmelerde bulunan, Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "Ekonomistlerin yüzde 75'i politika faizinde 25/50 baz puanlık indirim bekliyor. Yüzde 40'lık bir kesim üst bantta 25/50 baz puanlık indirim olacağını düşünüyor. Yüzde 75’lik bir kesim de koridor alt bantta yine 25/50 baz puanlık indirim bekliyor. Piyasa beklentisinin de çoktan fiyatlandığını söyleyebiliriz. Bizim beklentimiz politika faizinde 50 baz puan, üst bantta 25, alt bantta da 50 baz puanlık indirim şeklinde. Politika faizinde 2015 yılı için  yüzde 6.5 beklentimizi koruyoruz. Koridor beklentimiz de yılbaşındaki ile aynı yüzde 6-10 seviyesinde. TCMB fonlama maliyetini (de facto politika faizi) değiştirmek istemiyorsa eğer, sadece koridor üst bantta 25/50 baz puanlık bir indirime de gidebilir. Diğer taraftan yüzde 11.25’teki koridor üst bandı 25 keserken, piyasa yapıcı bankalara kullandırdığı repo oranını yüzde 10.75’te sabit de bırakabilir. Koridorun üst bandı TL açısından oldukça önemli. Yıla 2.58 sepetle başlamıştık şu an 2.62’deyiz fakat ara dönemde TL’de dalgalanma gördüğümüzde koridorun üst bandı kısmen de olsa kullandırılıyordu. Şu aşamada da az da olsa kullanılıyor. Dolayısıyla üst bant halen efektif. Bu durumda piyasa yapıcıların kullandığı repo oranı (üst bant yüzde 10.75) değişmeden sadece yüzde 11.25’te 25 baz puanlık bir indirim de görebiliriz" yorumunu yaptı. 

Faiz kararına yönelik beklentilerini BloombergHT.com'a yorumlayan ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, "Şubat ayı PPK toplantısında  1 haftalık repo faizinin 50 baz puan düşürülerek yüzde 7.25’e, gecelik borç alma faizinin yüzde 7.5’ten yüzde 7’e çekilmesini, gecelik borç verme faizinin ise yüzde 11.25’de bırakılmasını beklemekteyiz.  Merkez Bankası böyle bir kararla siyasi kanada faiz indirdim mesajını verecekken, üst bantta değişiklik yapmayarak Euro Bölgesi'nden ve ABD tarafından gelebilecek şoklara karşı kendini korumak isteyecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, BloombergHT.com'a yaptığı yorumda, "TCMB'nın 24 Şubat tarihli PPK toplantısı birçok açıdan çok önemli ve pivot bir tarih olacak iç piyasalar için. Son dönemde yaşanan haber akışı sonrası genel beklenti ölçülü bir faiz adımı atılması yönünde. Düşük kalmaya devam eden petrol fiyatları, gerilemeye devam edecek enflasyon beklentisi, MB için bir hareket alanı oluştursa da, yurtdışı kaynaklı dinamiklere ve Dolar Endeksi'nin kuvvetli duruşuna bağlı olarak Dolar/TL tarafında hala 2.45 üzerinde hareketlilik oluşması ve her an 2.50'lerin tekrar test edilme riski, Merkez Bankası'nı temkinli olmaya zorlayabilir. TCMB bizce sıkı para politika duruşundan kolayca vazgeçmeden ve kurdaki oynaklığa da dikkat ederek, yapsa da ölçülü sayılacak 25-50 baz puanlık bir faiz indirimi yapacaktır. Belki buna ek olarak koridorun özellikle üst tarafında sembolik sayılacak 25-50 baz puanlık bir hareket de mümkün olabilir ve sürpriz olmaz. TCMB açısından daha rasyonel hareket ise; yurtdışı gelişmelerin (özellikle Yunanistan-Rusya gibi başlıklar) biraz daha netleştiği, kur tarafında daha öngörülebilir ve stresin azaldığı bir ortamda ve yine enflasyonda hedeflenen yüzde 6-7 aralığına doğru bir hareketin realize olduğunu gördüğünde daha rahat adımlar atmak olacaktır" dedi.

BloombergHT.com Editörü
Fırat Taşvur
ftasvur@bloomberght.com